Zabıt Katibi Çalışma Şartları Nasıl?
Merhaba yücebilgi’nin değerli okuyucuları, bu yazıda iş arayıpta zabıt katibi olmak isteyen hemen hemen herkesin merak ettiği Zabıt katibi çalışma şartları nasıl sorusuna cevap veriyor olacağız.
Biliyoruz ki zabıt katibi görevini ifaa edenler Adliyelerde çalışır. Savcılık ve Mahkeme olmak üzere adliye içerisinde bir çok birimde de görevlendirilebilmektelerdir. Zabıt katiplerinin genel olarak yaptıkları iş Cumhuriyet Savcısının vereceği talimatları yerine getirmek veya çalışmakta bulunduğu amirinin vereceği talimatları yerine getirmektir. Genel hatları ile zabıt katibinin görevlerini bu şekilde tanımlayabiliriz. Ancak daha detaylı bir şekilde ele almak gerekirse zabıt katibi çalışma şartları nasıl sorusuna verdiğimiz aşağıdaki detaylı cevabı okuyabilirsiniz.
Zabıt Katibi Çalışma Şartları Nasıldır? Zabıt Katibi Olarak Çalışmak Zor mu?
Zabıt katipleri bulundukları konum itibariyle yargı alanında yardımcı personel olarak tanımlanmıştır. Bu doğrultuda tam olarak yetki ve görevleri belli olmayan zabıt katipleri genel hatları ile adliye içerisinde pek çok alanda çalışmakta ve pek çok işi yapabilmektedir. Zabıt katipleri mahkemelerde duruşmalara çıkmakta ve duruşma tutanağını hazırlamaktadır. Bununla beraber zabıt altına alınması gereken hususları da yine zabıt katibi yazar. Ayrıca mahkeme hakiminin vereceği emirleri de yerine getirmekle sorumludur. Savcılıkta çalışan katipler ise yine Cumhuriyet Savcısı eşliğinde alınan ifadeyi ifade tutanağına geçirir. Yine ilgili birimler ile savcılık arasındaki yazışmaları yapmakta ve dosya takibinden de sorumludur. Yine adliye içerisinde farklı birimlerde görev alan zabıt katipleri talimat bürosu, muhabere bürosu, idari işler bürosu ve zamanaşımı bürosu gibi bürolarda da çalışmaktadır.
Zabıt katiplerinin çalışma şartları, çalışmak için atandıkları görev yerine göre değişmektedir. Bazı görev yerleri oldukça yoğun olurken bazı görev yerleri oldukça sakin ve rahat olabilmektedir. Bu durumda tamamen hayattaki şansınıza kalmıştır. Yine örnek vermek gerekirse herhangi bir adliyede göreve başladığınızda varsayalım ki 1. Asliye Ceza Mahkemesine yada 1. Asliye Hukuk Mahkemesine düştünüz. Bu mahkemeler adliye kurulduğundan beri var olan mahkemeler olduğundan dosya sayıları da diğer mahkemelere göre oldukça fazla olacaktır. Hatta sonuca bağlanmayı bekleyen arşivdeki eski dosyalarla da baş başa kalabilirsiniz. Kısaca az evvel de değindiğimiz gibi zabıt katibi olduğunuzda çalışma şartları ve çalışma zorluğu tamamen şansınıza bağlı olarak görev alacağınız yere göre değişkenlik göstermektedir.
Zabıt katibi olarak çalışan bir çok memur iş yoğunluğundan kaynaklı kendisine gün içerisinde hiç zaman ayıramamaktadır. Bilakis zabıt katipleri iş dönüşü evlerine döndüklerinde iş yoğunluğundan ve stresinden kaynaklı günün kalan kısmında da kendilerine vakit ayıramamakta ve kendilerini geliştirememektedir.
Yine bir başka konu ise zabıt katiplerinin omuzlarına yüklenen sorumluluklardır. Dışarıdan bakanların “amaaan ne sorumluluğu var ki masa başı iş anca bilgisayar başında oturuyorlar” dediklerini duyar gibiyiz. Fakat işin iç yüzü hiçte öyle değildir. Her bir soruşturma dosyasından ve dosya içerisine gelen giden evraktan zabıt katibi sorumludur. Gelen giden evrak kapsamına çek, senet, poliçe gibi evraklarda dahildir. Ayrıca UYAP ekranının sorumluluğu, çalıştığı büronun işleride zabıt katiplerinin görevidir.