Uzlaştırmacı olma şartları
Uzlaştırmacı Nedir - Uzlaştırmacı Nasıl Olunur?
Reklam

Uzlaştırmacı Nasıl Olunur? Uzlaştırmacı Nedir?

Uzlaştırmacı nedir ne iş yapar ve uzlaştırmacı nasıl olunur konusunda ayrıntılı bilgileri bu yazıda bir araya getirdik. Bu yazı uzlaştırmacı olmak isteyenler için yol gösterici bir rehber niteliği taşımaktadır.
Yazı içeriğinde yer alan bilgiler yayınlandığı tarihi itibariyle geçerli bilgiler olup, sonrasında bilgiler üzerinde herhangi bir güncellenme yapıldıysa ve sitemizde yer alan yazılar güncel değilse, yazı kapsamında doğabilecek hak mağduriyetlerinden sitemiz ve yazarlarımız sorumluluk kabul etmemektedir.

Uzlaştırmacı Nedir? Uzlaştırmacı Kime Denir?

Uzlaştırmacı: Soruşturma aşamasında müşteki/şikayetçi ile şüpheli arasında meydana gelen suça konu olaya ilişkin olarak soruşturmanın kovuşturma aşamasına geçmeden müşteki ile şüpheli taraf arasındaki uzlaşmayı sağlayan kişiye denir.

Reklam

Uzlaşma işlemleri yalnızca uzlaşma kapsamında kalan suçlarda uygulanır. Uzlaşma kapsamında kalan suçlar hakkında yürütülen soruşturma kapsamında soruşturma dosyası ilgili soruşturmanın yürütüldüğü Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderilir ve bu büroda soruşturma dosyası, sistem üzerinden dosyaya atanan uzlaştırmacıya teslim edilir.

Uzlaştırmacı Nasıl Olunur?

Avukat olmayan hukuk öğrenimi görmüş kişilerle ilgili uzlaştırmacı listesi Ağır Ceza Cumhuriyet Başsavcılıklarınca, her yılın kasım ayı sonuna kadar başvuranlar arasından oluşturulur. Bu listeye kayıtlı olan uzlaştırmacılar sadece kayıtlı bulundukları il sınırları içerisinde değil ülke çapında görev alabilirler.

Uzlaştırmacı olabilmek için bir takım şartlar ve nitelikler vardır. Bu şartlar aşağıda 6 madde halinde yer almaktadır. Sırası ile;

  1. Üniversitelerin hukuk fakültelerinden mezun olması,
  2. Siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim veren fakültelerden mezun olunmuşsa bu fakültelerin, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer vermiş olması,
  3. Hukuk dalında yüksek lisans ya da doktora yapmış bulunması,
  4. Baroya kayıtlı avukat olmaması,
  5. Taksirli suçlar hariç olmak üzere; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş ve affa uğramış, ertelenmiş ya da paraya çevrilmiş olsa bile kesinleşmiş bir kararla veya Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, millî savunmaya, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan ya da zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık ve haksız mal edinme suçlarından biriyle hükümlü bulunmamsı
  6. Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılmamış veya geçici olarak yasaklanmamış olmaması gerekir.

Daha detaylı ve ayrıntılı bilgi için aşağıda yer alan bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
http://www.uzlasma.adalet.gov.tr/doc/ihtiyac/grprplr/6grupkitap.pdf

Uzlaştırmacılığın tanımı ve uzlaştırmacı olmak için gereken şartlara ve aranan niteliklere yazımızda yer verdik. Uzlaştırmacı Nasıl Olunur? Uzlaştırmacı Nedir? konularında merak ettiğiniz hususları bu makalenin altına yorum bırakarak bizlere sorabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle…

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.