Linux dünyasında sıkça karşılaşılan UNIX, GNU ve LINUX (Kernel) kavramlarını anlamaya çalışalım. Bunlar tamamen bir birinden ayrı kavramlar olup, özellikle GNU/LINUX şeklinde çok karşımıza çıkmaktadır. Bazı kullanıcılar GNU ile LINUX (Kernel) u karıştırıp İşletim sistemi demektedirler. Oysa GNU işletim sistemi, LINUX ise çekirdektir.
Wikipedia ve GNU sitesinden yapmış olduğum araştırma neticesinde bu kavramların gerçek manasını sizlerle paylaşmak istedim.
UNIX
UNIX, 1969 yılında,Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kernighan, Douglas McIlroy, Michael Lesk ve Joe Ossanna tarafından Bell Laboratuvarları’nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı (multiuser), çok görevli yapıyı destekleyen (multitasking) bir bilgisayar işletim sistemidir.
GNU
GNU , Unix benzeri bir işletim sistemidir. Yani birçok programdan oluşan bir koleksiyon: uygulamalar, kütüphaneler, geliştirici araçları, hatta oyunlar. Ocak 1984’te başlayan GNU gelişimi, GNU Projesi olarak bilinir. GNU’daki programların çoğu GNU Projesinin himayesinde yayımlanır; Bunlar GNU paketleridir.
Unix benzeri bir sistemde, makine kaynaklarını ve donanıma tahsis edilen programa “çekirdek” denir. GNU genellikle Linux adında bir çekirdek ile kullanılır. Bu kombinasyon GNU / Linux işletim sistemidir . GNU / Linux, milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır, ancak birçokları yanlışlıkla “Linux” derler .
GNU’nun kendi çekirdeği The Hurd 1990’da (Linux başlamadan önce) başlatılmıştır. Gönüllüler Hurd’u geliştirmeye devam ediyor, çünkü ilginç bir teknik proje bu.
LINUX
Linux (telaffuz: Lin-uks), Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz (destek hariç) bir işletim sistemi çekirdeğidir. Çekirdeğin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı çerçevesinde özgürce dağıtılabilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir.
Görüldüğü gibi Linux bir işletim sistemi değildir. Sadece Kernel adı verilen bir çekirdektir. Yani işletim sisteminin beyni diyebiliriz.
Bugün birçok Masaüstü, Server, Mobil cihazlar ve Akıllı araçlarda vs.. kullanmakta olduğumuz işletim sistemleri Linux çekirdeği üzerine inşa edilmişlerdir. Linux çekirdeği üzerine inşa edilen bu sistemler açık kaynak kodlu oldukları için hem ücretsiz gönüllülük esasına dayanan, hemde güvenlidirler.
Linux ile güvende kalın.. sevgilerimle..