Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere Ubuntu Server üzerinde domain tanınlama yani Addon Domain ekleme nasıl yapılır onu anlatacağız. Ubuntu Server Domain Tanımlama konusuna dair maalesef çok fazla Türkçe kaynak olmadığı için bu yazıyı sizlere yardımcısı olması amacıyla ele aldık. Yazımızda anlatılan yöntemler tarafımızca uygulanmış olup, çalıştığı kesinlikle test edilmiştir.
Önecelikli olarak Ubuntu Server üzerinde Apache2 kurulumunu yapmalısınız. Kuruluysa yazımızı okumaya devam edin. Kurulu değilse aşağıdaki komut ile Ubuntu Apache2 kurulumunu yaparak yazımızı okumaya devam edin.
sudo apt install apache2
Kurulumu gerçekleştirdikten hemen sonra web sitesini yayınlacağımız yani domain adresinin bağlı olacağı dizinleri oluşturalım.
sudo mkdir -p /var/www/domain.com/public_html
Dizin oluşturma işlemini tamamladıktan sonra, dizin üzerinde gerekli yetkilendirme işlemini ve izin işlemini yapalım.
sudo chown -R $USER:$USER /var/www/domain.com/public_html
sudo chmod -R 755 /var/www
Yukarıda oluşturduğumuz public_html dizini içerisine yeni bir index.html belgesi oluşturun ve içeriğini basit anlamda doldurun. Daha sonra Apache2 sunucumuzun kurulu olduğu dizin içerisinde yer alan 000-default.conf isimli dosyanın bir kopyasını kayıt edelim ve domain.com.conf olarak ismini düzenleyelim. Bu işlemi kısa yoldan yapmak için aşağıdaki komut satırını kullanabilirsiniz.
sudo cp /etc/apache2/sites-available/000-default.conf /etc/apache2/sites-available/domain.com.conf
Oluşturduğumuz domain.com.conf isimli dosyayı aşağıdaki komut satırı ile açarak içerisinde gerekli düzenleme işlemlerini yapalım.
sudo nano /etc/apache2/sites-available/domain.com.conf
Yukarıdaki komut satırı ile dosyayı açtıktan sonra aşağıdaki gibi olacak şekilde içeriğini düzenliyoruz.
<VirtualHost *:80>
ServerAdmin [email protected]
ServerName domain.com
ServerAlias www.domain.com
DocumentRoot /var/www/domain.com/public_html
ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
</VirtualHost>
Yaptığımız işlemleri uygulamak için aşağıda komut satırı ile domain.com isimli dosyamızı server üzerine uyguluyoruz.
sudo a2ensite domain.com.conf
sudo a2dissite 000-default.conf
sudo systemctl restart apache2
sudo systemctl status apache2
Tüm işlemleri sırası ile doğru bir şekilde yaptıysanız artık Ubuntu Server üzerinde domain ekleme işlemini başarıyla tamamlamış olacaksınız. Bu şekilde dilediğiniz kadar domain ekleyerek birden fazla isim üzerinden farklı şekillerde yayınlar yapabilirsiniz. Anlatımda domain.com olarak kullandığımız uzantı sizin kendi domain adresinizin adresi olacaktır. Bu hususa özellikle dikkat edin aksi halde internet sitenizi yayınlayamazsınız.
işlemler sırasında olurda hata ile karşılaşırsanız yazımızın altına yorum bırakarak bizlerden yardım alabilirsiniz. Bir başka yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.