Ubuntu apache kurulumu nasıl yapılrı
Ubuntu 18.08 Apache Server Kurulumu - PHP kurulumu
Reklam

Ubuntu 18.04 Apache ve PHP Kurulumu

Merhaba Yücebilgi okurları bu yazımızda Linux Ubuntu 18.04 üzerinde Apache ve PHP kurulumu yapmayı anlatıyoruz. Bu yazının sonunda bilgisayarınızda server kurulumunu tamamlamış olacaksınız. Server kurulumunun yanında PHP kurulumu da yapılarak sunucunuzda PHP dilinin çalıştırılması sağlanacaktır. Türkiye’nin ilk ve tek geniş kapsamlı Server kurulumu, Apache ve PHP kurulumunu anlatan makalesidir.

Türkçe olarak Server kurulumuna ilişkin detaylı bir makale bulabilmek mümkün değil. Bu yazıda detaylı olarak Apache2 server kurulumunu ve PHP kurulumunu en ince detaylarına kadar anlatıyoruz.

Ubuntu 18.04 Apache Server Kurulumu

Öncelikle belirtelim ki bu işlemleri yaparken root hesabında olmadan root yetkisini kullanabildiğiniz bir kullanıcı üzerinden gerçekleştirin. Aksi halde hatalı şekilde gerçekleştireceğiniz işlemler sisteminiz üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Sorumluluk kabul etmiyoruz.

Reklam

Aşağıdaki kodları sırası ile kullanarak paket listesini güncelliyoruz ve apache2 server kurulumuna başlıyoruz.

sudo apt-get update
sudo apt-get install apache2

Bu işlemler sonrasında sisteminiz üzerinde Apache2 kurulumu tamamlanmış olacak. Şimdi kendialanadiniz.com adresini veya statik ip adresinizi ziyaret ederek test edebilirsiniz. Ubuntu 18.04 çoklu Domain tanımlama yazımız da alan adlarınızı bilgisayarınızda nasıl çalıştırabiliceğinizi anlattık.

Ubuntu 18.04 Apache2 Server Kurulumu

Bu aşamada sitenizi yayınlayacağınız dizin izinlerini ayarlamak için ihtiyacınız olan komutlar aşağıda sırası ile verilmiştir.

$ sudo mkdir -p /var/www/siteadiniz.com/html
$ sudo chown -R $USER:$USER /var/www/siteadiniz.com/html
$ sudo chmod -R 755 /var/www/siteadiniz.com

Yukarıda yer alan komutlar ile site yayınının yapılacağı dizinin oluşturulmasını ve dizin izinlerini ayarlamış olduk. İzin işlemlerinden sonra oluşturduğumuz dizin içerisinde deneme amaçlı bir index.html dosyası oluşturuyoruz ve kalan işlemlere devam ediyoruz. Şimdi ise dizine bağlamak istediğimiz alan adı adresinin yapılandırmasına geçeceğiz. Aşağıdaki komutları kullanarak alan adı yapılandırmasını gerçekleştirebilirsiniz.

$ sudo nano /etc/apache2/sites-available/siteadiniz.conf

Yukarıda yer alan komut ile açılan ekrana yani dosya içerisinde yayınlamak istediğiniz alan adı için gerekli olan aşağıdaki yapılandırma satırlarını ekliyoruz.

<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin [email protected]
    ServerName orneksite.com
    ServerAlias www.orneksite.com
    DocumentRoot /var/www/siteadiniz.com/html
    ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
    CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined
</VirtualHost>

Yukarıda yer alan satırları ekledikten sonra kayıt edip kapatıyoruz. Şimdi sıra yapılandırma dosyasını geçerli kılmak için gerekli kodları yazmaya geldi.

$ sudo a2ensite siteadiniz.conf
$ sudo systemctl restart apache2

Tüm bu işlemlerin ardından web tarayıcınızda alan adınızı ziyaret ettiğinizde deneme amaçlı oluşturduğunuz index.html dosyası açılmış olacaktır. Ubuntu 18.04 üzerinde Apache2 server kurulum işlemleri bu kadardır. Kurulum aşamalarında her hangi bir sorun yaşarsanız yazımızın altına yazabilirsiniz.

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.