Stenografi Nedir?
Reklam
Stenografi Nedir?

Stenografi Nedir?

Stenografi nedir, Stenografi çabuk yazma sistemi veya çubuk dili olarak adlandırılır. Stenografi yazma sisteminde, harfler, kelimeler ve noktalama işaretlerine yerine sembol ve kısaltma olarak kullanılan çubuklar yer alır. Stenografi hızlı kayıt altına alınması gereken konuşmalarda, oturumlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ve daha bir çok alanda kullanılmaktadır. Stenografi alfabesi ile dakikada 250 kelimeye kadar yazılabilir. Bu haliyle normal klavye kullanımından daha seri ve hızlı yazım imkanı sağlaması bu dili tercih sebebi kılar. Stenografi yazma sistemini kullanan kişilere Stenograf denir. Stenografi’nin ilk olarak Roma döneminde ortaya çıktığı bilinir ve ilk stenograf olarak ise Marcus Tullius Tiro olarak gösterilir. Stenografi Yunanca’da stenos ve graphein sözcüklerinin birleşmesi ile meydana gelmiştir. Bu iki kelime dar ve yazmak anlamına gelir. Gelişmiş Stenografi ilk olarak İngiltere tarafından, mahkemelerde görülmekte olan duruşma tutanaklarının hızlıca kağıda geçirilmesi ile kullanılmıştır.

Stenografi yazılarını yalnızca stenografi sistemi bilenler okuyabilir. Bu durumda bir bakıma Stenografi kendi başına bir alfabe dili olarak tanımlanabilir. Steno alfabesi kendi içinde birden fazla türe ayrılır ve her tür kendine özgü çizgi stili kullanır.

Neden Steno Alfabesi Kullanmalıyım?

Steno alfabesi kullanılarak yazılmış yazılar yalnızca, alfabeye hakim olan kişiler tarafından okunabilir. Bu da bir nevi yazdığınız yazıların kriptolanmış yani şifrelenmiş olması demektedir. Yazılan yazılar sadece sizin tarafınızda okunabilir ve eğlenceli bir yazım delil olarak kullanabilirsiniz.

Reklam

 

Steno Alfabesi

Stenograf Nasıl Olunur?

Steno alfabesi genellikle gazeteciler, sekreterler tarafından kullanılmakta olup günümüzde Türkiye Büyük Millet Meclisinin Genel Kurul tutanakları da stenograflar tarafından steno alfabesi kullanılarak tutulmaktadır. TBMM günümüzde halen stenograf çalıştırmakta olup, nadiren de olsa stenograf alımı açtığı görülmektedir.

Stenograf alımı kurumlar tarafından açılmakta olup, başvuru yapacak olan adaylar belirli şartları taşıması istenmektedir. Bazı kurumlar eğitim durumu ve yaş durumu uygun olan adayları sözlü mülakat sonrasında eğitime tabi tutarak stenografi kursu vermektedir. Verilen kursları başarıyla geçen adaylara stenograf sertifikası verilerek ilgili kurumda istihdamı sağlanır.

Stenografi kurslarında öğrencilerin öncelikle usulüne göre yazma ve okumaları öğretilip sonrasında ise hızlı yazma ve okuma becerilerinin gelişmesi sağlanır. Başarıyla tamamlanan bu kursların sonunda öğrencilere stenografi sertifikası verilir.

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.