
Sosyal Medyada sahte hesap nasıl anlaşılır?
Sosyal medyada sahte hesap nasıl anlaşılır, Sosyal medya milyarlarca kişinin aktif olarak kullandığı devasa platformlardır. Böylesine büyük Sosyal medya platformlarında, büyük ölçekte etkileşimler oluşur ve kullanıcıların algı yönetimleri risk altına girer. Hepinizin de bildiği gibi Amerikan seçimlerinde ve Almanya’da yaşanan göçmen krizlerinde de sosyal medyada yer alan sahte hesaplar (bot) oluşturulmak istenilen algı yönünde paylaşımlarda bulunur ve yalan haber üreterek insanlara olmayan şeyleri varmış gibi gösterir. Yapay trendler oluşturması için kodlanmış olan bu botlar sosyal medya üzerinde trendler listesine istedikleri hash tagı (gündemi) bir kaç dakika içerisinde sokabilirler.
Sosyal medyalar üzerinde yapılan istatistiklerde yer alan bilgilere göre sosyal medya platformlarında yer alan kullanıcıların üçte biri (3/1) sahte hesaplardır (bot). Sahte hesaplar profil resmi olarak gerçek şahıs portresi kullanmazlar. Genel olarak yumurta, kuş, civciv gibi hayvan resimleri veya çiçek böcek resimlerini profil resmi olarak kullanırlar. Genelde takipçileri yine botlardan oluşur ve sosyal medyaya kayıt olma zamanına göre gözden kaçmayacak şekilde çok fazla kişiyi takip ederler ve bu orantıda paylaşımda bulunurlar. Sosyal medya üzerinde kişisel bilgilere yer vermezler ve kullanıcı isimleri anlamsız olarak üretilen algoritmalar üzerinden oluşturulur. Hesaplar üzerinden genellikle hiç bir şekilde kişisel paylaşım yapılmaz, ağırlıklı olarak paylaşılanı paylaşma ve beğenme üzerine hareket ederler.
Yukarıda sayılan bilgilerin aksine sosyal medyada sahte hesap nasıl anlaşılır? Sahte hesaplar (botlar) profil resmi olarak nadiren de olsa portreden çekilmiş insan resimleri koyabilirler. Bunu anlayabilmek için Google üzerinde resim araması yaparak fotoğraf sahte mi yoksa gerçek mi netleştirilebilir. Keza aynı şekilde algoritmalar tarafından düzgün kodlanmış olan anlamlı kullanıcı isimleriyle de hesap oluşturabilirler. Sahte hesaplar (botlar) yazılımcılar tarafından geliştirilip genellikle ülke politikalarına müdahale amacı ile kullanılırlar. İyi niyetli olan botlar iste genellikle, haber paylaşımı, hava durumu paylaşımı gibi halka ve toplumla yararlı paylaşımlarda bulunurlar. Başka sayfalardan çektikleri veriler ile takipçilerinin karşısına yeni haberler çıkarır. Bu tip sahte hesaplar üzerinden takipçi ve beğenme sayısını arttıran sahte hesap sahipleri yüksek hitli profillerine reklamlar alarak bu işin ticaretini yapabilirler veya profili satarak gelir elde edebilirler.
Günümüzde olduğu gibi: Türkiyenin Afrinde; (Sivilleri katlettiği) gibi, saçma sapan haberin yayılması da bunun en guzel örneğidir. ?