SAR (Specific Absorption Rate): Özgül Soğurma oranı demektir.
SAR değeri ne demektir?
Bir çok telefonun teknik özellikleri arasında SAR değeri 0.50 yada 1.10 gibi rakamları görmüşsünüzdür. Bu değer aslında vücudumuzun cihazdan elektromanyetik dalgaları emme yada soğurma hızını ifade eder.
Konuyu biraz açmakta fayda var. Kullanmakta olduğumuz akıllı telefonlar, sürekli baz istasyonları ile iletişim kurmak zorundadır. Telefonların görüşme yapabilmesi veya internete bağlanması baz istasyonları tarafından sağlanmaktadır. Cep telefonumuz baz istasyonu ile iletişim sırasında bizim göremediğimiz dalgalar vasıtasıyla aktarım yaparak veri alma yada veri gönderimi işlemini yapmaktadır.
Ortaya çıkan bu dalgalar da vücudumuzu özellikle beynimizi olumsuz yönde etkilemektedir.
Cep telefonlarında SAR değeri ne kadar fazla ise, beynimize de, o kadar fazla olumsuz etkisi olmaktadır. SAR değeri ne kadar az ise, daha az elektromanyetik soğurma hızını ifade eder.
SAR değeri özel aletler ile ölçülmektedir. Bir kilograma kaç elektromanyetik dalga düştüğü hesaplanır ve belirli standartlar doğrultusunda, cihazların satışına müsaade edilir.
Nedir bu standartlar?
SAR değeri hususunda iki standart vardır. Örneğin Avrupa standartlarında SAR değeri maksimum 2W/Kg dır. Amerika da ise bu değer 1.6 W/kg olarak belirlenmiş durumdadır.
SAR değeri yüksek olan telefonlar, baş dönmesi, hafiza kaybı, baş ağrıları en önemlisi ise beyin tümörü gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Beynimizi elektromanyetik dalgalardan korumak için, özellikle uzun süre cep telefonu ile görüşen kullanıcıların, kablolu kulaklık kullanmalarının daha sağlıklı olacağını bütün uzmanlar söylemektedir. Evet özellikle kablolu kulaklık!
Günümüzde kullandığımız Cep telefonlarında, SAR değerleri marka ve modele bağlı olarak 0.21 den başlayarak 1.55 lere varan oranlarda değişiklik göstermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, Cep telefonlarını “kanser riski oluşturan ürün” listesine almıştır. Bu sebepten sizlere tavsiyem, mutlaka cep telefonunuzun SAR değerini araştırın. Ona göre özellikle SAR değeri yüksek telefonlarda yukarda da belirttiğim gibi uzun süreli konuşmaları mutlaka kablolu kulaklıkla yapmak lazım.
Çocuklara da aynı şekilde, Cep telefonlarında görüşme süresini mümkün olduğunca en aza indirin. Hatta ilköğretim çağındaki çocuklara cep telefonu kesinlikle verilmemelidir.
Günümüzde, kullandığımız Cep telefonlarının SAR değerleri ile ilgili de vaktimiz olduğu sürece ayrı bir makale yazarız inşallah.
Şimdilik makalemizi burada noktalayalım. Unutmayın! Her şeyden önce sağlık dostlar.
Sağlıcakla kalın..