Oruca Nasıl Niyet Edilir ?
Oruca niyet ederken bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyet edebilir.Ramazanın her günü için ayrı niyet lazımdır. Çünkü araya geceler girmekte ve her günün orucu, ayrı bir ibadet sayılmaktadır.
Oruç Vakti Ne Zaman Başlar ?
Ezan imsak vaktinin girmesiyle okunmuşsa, okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak gerekir. Aksi hâlde oruç bozulabilir. En doğrusu ezandan önce yeme içme işini bırakmaktır.Orucun vakti de sabah namazının vakti de imsakla başlar.İmsak vakti girdiği halde, “ezan okunurken yiyip içebilirim” zannıyla ezan okunurken yiyip içen, bir gün kaza orucu tutmalıdır.
Diş Kanaması Orucu Bozar Mı ?
Dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olsa, bakılır: Eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü âdet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ediyorsa, hüküm yine böyledir.
Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyulur bir hâlde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan / çekilen diş için de bu hâller geçerlidir.
(Ömer Nasuhi BİLMEN, İslam İlmihali, s.294)
Göz Damlası Orucu Bozar Mı ?
“Din İşleri Yüksek Kurulu”nun görüşü şöyledir:
“Mütehassıs göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilacın, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) oluşu ve bunun bir kısmının gözün kırpılmasıyla dışarıya atıldığı, bir kısmının gözden, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallar ve burun mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alındığı, ancak yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının sindirim kanalına ulaşabilme ihtimalinin bulunduğu dikkate alınarak, İslâm fakihlerinin de belirttiği gibi, göz damlasının orucu bozmayacağı sonucuna varılmıştır.”