Ram Nedir? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

Ram Nedir?
Ram bellek bilgisayar üzerinde veya mobil cihazlar üzerinde bulunan anlık bilgilerin geçici olarak depolandığı bir bellek çeşididir. Ram belleklerin boyutlar Gigabyte (GB) ile ifade edilir. Günümüzde 4 GB, 8 GB, 16 GB vs. şeklinde depolama hafızasına sahip ram modelleri bulunmaktadır. Ram belleklerde GB olarak belirtilen kısım, sistemin geçici hafızasının boyutunu gösterir. Bu genel bilgilerden sonra ram ne işe yarar, çeşitleri neler gibi konuları başlıklar halinde ele alalım.
Ram Ne İşe Yarar?
Ram sistem üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin geçici olarak kendi hafızasında depolanmasını sağlar. Örnekle açıklamak gerekirse, arka planda internete girerken bir yandan müzik dinleyip, bir diğer tarafta ise grafik çizimi yaptığımız anda ram hafızasının müsait olduğu kadarında yaptığınız işlemleri belleğinde tutar. 32 GB gibi yüksek ram boyutuna sahip bir bilgisayar hayal edelim. Bu bilgisayarda arka planda 250 adet internet sekmesi, yüzlerce adet dizin ve aynı anda bir çok şarkı açtığımızda sistem sorunsuz olarak işlemleri yerine getirir. Fakat daha düşük ram boyutuna sahip bilgisayar da bu işlemleri yapmayı denediğimizde sistem hantallaşır ve bir süre sonra çalışmasını sonlandırır veya arka planda açılan işlemleri otomatik olarak kapatır.
Ram Çeşitleri Nelerdir?
Ram çeşitleri DDR, DDR2, DDR3, DDR4 olarak 4 jenerasyondur. Her jenerasyonda ramlerin frekans hızlarında ve boyutlarında artış sağlanmıştır. Bu artışın yanında aynı zamanda gelişen teknolojiye bağlı olarak enerji tüketimleri de azalmıştır. Günümüzde en yayın olan ram jenerasyonları DDR3 ve DDR4’tür. Aşağıda her iki jenerasyon rame ait frekans hızlarına ait bir karşılaştırmaya yer verdik göz atmanızı öneririm.
DDR3 Ram ve DDR4 Ram arasındaki frekans hızlarını karşılaştıran tablo;

Yukarıda yer alan görselde görüldüğü üzere DDR3 ram frekansı en yüksek 2133 MHZ ‘te çalışırken, DDR4 ramlerde ise 2133 MHZ frekans hızı giriş seviyesi ramlerde yer alıyor. Yine tabloya baktığımızda en yüksek frekans hızı 3200 MHZ ile DDR4 ram tarafında yer alıyor.
Uyumlu Ram Nasıl Anlaşılır?
Bir ramin sistem ile uyumlu olup olmadığını anlamanın en basit yolu, sistemin temeli olan anakartımızı incelemek olacaktır. Anakart kutularının üzerinde yer alan DDR3 veya DDR4 ibarelerinden hangi jenerasyon rami tercih edebileceğinizi anlayabilirsiniz. Uyumlu ram markaları ve uygun frekans değerleri için ise anakart kutusunun içerisinde yer alan kullanıcı kılavuzuna göz atabilirsiniz.