Potansiyel enerji nedir? Potansiyel enerji nasıl ortaya çıkar? Potansiyel Enerji Çeşitleri Nelerdir?
Nesneler, bulundukları konumdan dolayı enerji depolayabilirler. Örnek olarak evin tavanında asılı olan top potansiyel enerji depolamasına bir örnektir. Yani başka bir deyişle depolanmış konum enerjisine potansiyel enerji denir. Yine farklı bir örnek ile geri doğru çekilmiş bir lastik gerilme sonucu enerji depolayabilir. Yayın ilk konumunda yeni gerilmeden önceki konumunda depolanmış enerji yani potansiyel enerji yoktur. Sonuç olarak potansiyel enerji bir nesnenin sahip olduğu depolanmış konum enerjisi olarak tanımlanabilir.

Yerçekimi potansiyel enerji, dikey konumu veya yüksekliği nedeniyle bir nesede depolanan enerjidir. Enerji, yaşadığımız yer kürenin nesneye olan çekim kuvvettinin bir sonucu olarak depolanır. Yukarıdan aşağı sarkan bir nesnenin potansiyel enerjisi, nesnenin kütlesi ve yükseklik ile ilişkidir. Nesnenin kütlesi ne kadar büyük olursa ve yüksekliği ne kadar büyük olursa nesnede depolanan potansiyel enerji miktarıda o kadar büyük olur.

Elastik potansiyel enerji veya başka bir deyişle gerilmeye, sıkıştırılmaya bağlı potansiyel enerji, nesnelerin gerilmeleri veya sıkıştırılmaları sonucunda depolanan enerjidir. Potansiyel enerji miktarı nesnenin esneme miktarı ile ilgilidir. Örnek olarak bir yay ne kadar gerilirse fırlatacağı ok da hedefine o kadar hızlı gider. Bir yay gerilmez veya sıkıştırılmazsa içinde depolanmış potansiyel enerji bulunmaz. Ayrıca bir yayın gerilmesi için kuvvette uygulamak gerekir. Yaya uygulanan kuvvet ile yayda biriken potansiyel enerji miktarı doğru orantılı olarak artış gösterir.