Php Nedir?
Php Nedir? Ne İşe Yarar?
Reklam
Php Nedir?
Php Nedir? Ne İşe Yarar?

Php Nedir?

Php Nedir? “PHP: Hypertext Preprocessor” kelimelerinin kısaltılması sonucu meydana çıkmıştır. Php bir programlama dilidir ve günümüzde web programlama dilleri arasında en çok tercih edilenidir. Php’nin bu denli gelişmiş bir dil olmasının ve geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmesinin nedeni kuşkusuz açık kaynak kodlu oluşu ve açık kaynak kodlu olmasının beraberinde getirdiği güvenliktir. Unutulmaması gereken bir diğer artı yanı mySQL veritabanı sunucusunu kullanmasıdır.

Php Linux, Solaris ve FreeBSD gibi sistemler üzerinde derlenip çalıştırılabilir. Windows işletim sisteminde Xampp veya AppServ gibi sanal sunucular üzerinde php çalıştırılarak php yazılımları rahatlıkla derlenebilir.

PHP’ye Giriş

Php programlama dili web sitesi kodlamadan, masaüstü uygulama kodlamalarına kadar pek çok yerde kullanılır halde haliyle php dilini iyi kavrayabilmek bizler için gelecek önemlidir. Gelişen dünya ile birlikte firmalarda daha fazla yazılımcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Temeli sağlam atılarak inşaa edilen programlama dilleri sayesinde yerli ve yabancı pek çok firmada iş imkanı elde edilebilir. Evet öğrenme meraklısı değerli dostlar artık ufak ufak PHP programlama diline giriş yapalım. Tekrar belirtmekte fayda vardır, php formatındaki dosyalarımız görüntüleyebilmek için bilgisayarımızda bir web sunucusu yüklü olması gereklidir. Bunun için yukarıda yer alan Xampp veya Appserv gibi sunuculardan birini yükleyerek php dosyalarınızı derleyebilirsiniz.

Reklam

Php kodları <?php Kodlama burada yer alır ?> şeklinde yazılır.

 Aşağıda verdiğimiz örnekte ekrana  php tagleri arasına “Php nedir? Ne değildir” cümlesini yazdırdık.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head><title>Yucebilgi</title></head>
<body>
<?php echo "php nedir? ne değildir"; ?>
</body>
</html>

Ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.

Php kodlama

Php komutlarını ekrana yazdırmak için echo komutunun haricinde print komutu ile de yazdırabiliriz. Bu komutları kullanırken yazdıracağımız kelimenin “xx” (çift tırnak) içerisinde olması zorunludur aksi takdir PHP gelen veriyi derleyemez. Ancak rakam yazılırken çift tırnak kullanılması zorunlu değildir. Örnek;

<?php echo "Merhaba"; ?> Çıktısı Merhaba
<?php echo 61; ?> Çıktısı 61

Şeklinde olur. Php’de hangi satırda, hangi işlemi yaptığımız hakkında bilgi notu bırakmak için yorum satırlarını kullanırız. Kullanacağımız yorum satırları 3 çeşit olup, yorum satırlarının kullanımını aşağıdaki kod satırlarında görebilirsiniz.

// Merhaba ben 1. çeşit yorum satırıyım. Bana sadece tek bir satır yorum yazabilirsin.
<?php echo "Merhaba"; ?> Çıktısı Merhaba
# Merhaba ben 2. çeşit yorum satırıyım. Bana sadece tek bir satır yorum yazabilirsin..
<?php echo 61; ?> Çıktısı 61
/* Merhaba bende 3. çeşit yorum satırıyım. Benim içime dilediğin kadar uzun uzun satırlarca yorum yazabilirsin. */
<?php echo "Yücebilgi.net"; ?>
Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.