PHP Nesne Tabanlı Programlama
Merhaba arkadaşlar bu yazıda sizlere PHP ile nesne tabanlı programlamaya giriş yapacağız. Yazımıza başlamadan önce ilk olarak Nesne Programlamanın ne olduğuna değinelim. Nesne yönemli programlamada her biri kendi özelliklerine sahip olan veri yapıları veya nesneler tanımlanır. Yazılım ise birbirleri ile etkileşim haline giren bu nesneler ile hazırlanır.
Nesne yönelimli programlamanın kısaca avantajlarına değinecek olursak, nesne yönelimli programlanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz; sürdürülebilirlik, yeniden kullanılabilirlik ve zamandan tasarruf. Dilerseniz artık bir PHP Nesne Yönelimli Programlamaya örnekler üzerinden ufak bir giriş yapalım.
Örneğimizde mevsimkış isminde bir sınıfımız olacak. Sınıf içerisinde yağış şekline ve rüzgar şekline ilişkin tanımlamaları yapacağımız yağış ve rüzgar adında propertieslerimiz yer alıyor. Yine propertieslerimizi tanımlamak için method yapılarımızı oluşturuyoruz. Kışmevsim isimli fonksiyon methodumuz ile public yani genele açık olan yağış propertiesimizin yağış değişkenine tanımlamasını yapıyoruz. Aynı işlemi rüzgar içinde uyguluyoruz. Daha sonra yazdıryağış şeklindeki methodumuz ile değişkene gelen veriyi içeride döndürüyoruz. Artık sıra oluşturduğumuz sınıfı ekrana yazdırmaya geldi. Bunun için $mevsim ismindeki değişkenimizi sınıf nesnesine new mevsimKis(); şeklinde eşitliyoruz. Daha sonra methodlar yardımı ile $mevsim->kisMevsim(‘Kar’); şeklinde $yagis propertiesimize atama yapıyoruz. Ardından echo komutu ile sınıfımızı ekrana yazdırıyoruz.
<?php
class mevsimKis {
public $yagis;
public $ruzgar;
function kisMevsim($yagis) {
$this->yagis = $yagis;
}
function ruzgarli($ruzgar) {
$this->ruzgar = $ruzgar;
}
function yazdirYagis() {
return $this->yagis;
}
function yazdirRuzgar() {
return $this->ruzgar;
}
}
$mevsim = new mevsimKis();
$mevsim->kisMevsim('Kar');
$mevsim->ruzgarli('Poyraz');
echo 'Bugün ' . $mevsim->yazdirYagis() . ' yağıyor...<br>';
echo $mevsim->yazdirRuzgar() . ' rüzgarı oldukça etkili bir şekilde esiyor.';
?>

Nesne yönelimli programlamaya giriş genel hatları ile bu şekildedir. Properties ve Method yapıları hakkında daha fazla bilgi için yazımızın serisini takip edebilirsiniz.
Yazımızı beğendiyseniz lütfen beğenmeyi ve yorum yapmayı unutmayın. Aklınıza takılan merak etiğiniz yerler için lütfen yazımız altına yorum bırakın…