PHP Foreach Döngüsü Kullanımı
PHP Foreach Döngüsü Kullanımı
Reklam

PHP Foreach Döngüsü Kullanımı

Merhaba arkadaşlar, bu yazıda sizlere PHP programlama dilinde foreach döngüsü kullanımını anlatacağım. Öncelikli olarak döngüler neden ve nerelerde kullanılır sorusunun cevabını vererek neden döngüleri ihtiyacımız olduğunu öğrenelim. Bu sayede foreach döngüsünü ve döngü mantığı daha iyi şekilde kavramış oluruz.

Döngü Nedir?

Döngü kelimesi adından da anlaşılacağı üzere ardı ardına döndürülen şey olarak tanımlanabilir. Örneğin bir araba hareket halindeyken tekelerlekleri döngü halindedir diyebiliriz. Yazılım dünyasında da döngü, içeriklerin listelenmesi için veya sayı saydırmak gibi işlemleri için kullanılabilir. Örneğin 1’den 100’e kadar rakamların yazdırılması gibi veya veritabanında yer alan yada bir klasör içerisinde yer alan resimlerin ekrana yazdırılması gibi işlemler için kullanılabilir.

Döngü Neden ve Nerelerde Kullanılır?

Yazılım dillerinde döngü kullanımındaki amaç verileri tek tek her seferinde el ile yazmak yerine (büyük bir vakit kaybı) döngü içerisine alarak otomatik bir şekilde verilerin listelenmesini sağlamaktır. Döngü kullanımı bir çok şekilde yapılabilmektedir. Örneğin veritabanında yer alan kayıtların ekrana yazdırılması, bir dizi içerisinde yer alan verilerin sırası ile ekrana yazdırılması olarak gösterilebilir.

Reklam

Elimizde Bursa ilinin ilçelerinin yazılı olduğu bir dizinin (array) olduğunu varsayalım. Bu ilçeleri SEO çalışması için metin içerisinde sırası ile kullanmak istediğimizde yardımımıza döngüler yetişir. İlçelerin ekrana yazdırılmasına ilişkin bir sonraki başlıkta PHP Foreach kullanımını görebilirsiniz.

PHP Foreach Döngü Kullanımı

Tanımlamalarımızı ve örneklendirmelerimizi yaptıktan sonra artık PHP Foreach kullanımını görebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz Bursa ilinin ilçelerini metin içerisinde ekrana yazdıralım. Diyelim ki “ben Bursa’nın ….. ilçesini gezdim ve gördüm.” Bunun için kendimize ilceList isminde bir fonksiyon oluşturuyorum. Fonksyion içerisinde $ilce isimli değişkenime bir dizi içerisinde Bursa ilinin ilçelerini atıyorum. Daha sonra bu diziyi metin içerisinde PHP Foreach döngüsü ile elde ediyorum. Hemen akabinde fonksiyonumuzu çalıştırarak ilçelerimizi ekrana yazdırıyorum.

<?php 
function ilceList() {
$ilce = array("Kestel", "Gürsu", "Osmangazi", "Yıldırım", "Nilüfer", "Mudanya", "Gemlik", "İznik", "Karacabey", "Keles", "Mustafakemalpaşa", "Orhaneli", "Yenişehir", "Büyükorhan", "Harmancık", "İnegöl", "Orhangazi");

 foreach ($ilce as $value) {
     echo "<br>ben Bursa’nın $value ilçesini gezdim ve gördüm.";
 }
}

ilceList();

?>


Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.