PARDUS'ta kullanıcı şifresi nasıl değiştirilir?
Reklam
PARDUS’ta kullanıcı şifresi nasıl değiştirilir?

PARDUS’ta kullanıcı şifresi nasıl değiştirilir?

Merhaba değerli PARDUS kullanıcıları ve yücebilgi.net takipçileri, bu yazımızda PARDUS’ta kullanıcı şifresi nasıl değiştirilir konusunu ele alacağız.

PARDUS kullanımı özellikle son zamanlarda büyük artış gösterdi. Yerli ve milli işletim sistemimiz olarak lanse edilmesi, ücretsiz olması ve kolay kullanılabilir yapısı sayesinde hızlı bir şekilde sevildi. Pek çok kullanıcı ise hala Neden PARDUS kullanmalıyım diye düşünmeye devam ediyor. PARDUS yükleyen kullanıcılar ise bilgisayarlarında işlerine yarayacak olan uygulamaların listesine ulaşmak için PARDUS kurulum sonrası yapılması gerekenler isimli yazımıza göz atabilirler.

PARDUS’ta kullanıcı şifresini değiştirmek için aşağıdaki yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz.

Reklam
  1. Terminal ekranı kullanarak kullanıcı şifresi değiştirme
  2. PARDUS terminal ekranı ile kullanıcı şifresi değiştirme

    PARDUS’ta şifre değiştirmek için terminal ekranında aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz;

    passwd kullanici_adiniz
    eski şifreyi girin
    yeni şifreyi girin
    tekrar yeni şifreyi girin
    şifre başarıyla güncellendi
    
  3. Grafik Arayüzü ile kullanıcı şifresi değiştirme
    PARDUS parola değiştirme

    Grafiksel arayüz ile şifre değiştirmek için Başlat > Ayarlar > Kullanıcılar ve Gruplar | yolunu izlediğinizde sol tarafta yer alan listeden kullanıcı adınızı seçerek sağ bölümde yer alan parola değiştire tıklıyorsunuz. Buraya tıkladığınızda karşınıza (aşağıdaki görselde de görebilirsiniz) parola değiştirme ekranı açılıyor ve sizden yeni parolanızı girmenizi istiyor. Sisteminizde ulaşılmasını istemediğiniz önemli dosyalar varsa açılan ekranda rastgele parola üret tuşuna basarak kuvvetli bir parola sahibi olabilirsiniz.

PARDUS’ta şifresiz oturum açma işlemi içinse aşağıda yer alan komut dizgisini kullanarak hesabınıza atanmış olan parolayı kaldırabilirsiniz. Parolası kaldırılan hesabı şifresiz olarak açabilirsiniz. ***Aşağıda yer alan komutu yalnızca root hesabına sahip olan kullanıcılar kullanabilir.

passwd -d kullanici_adi

Komutlar hakkında daha fazla ve detaylı bilgi aşağıdadır.
Aşağıda yer alan komutun çıktısı yine aşağıda yer almaktadır. man passwd komutu şifre değişimi hakkında detaylı bilgileri ekrana yazdırır. Şifrenin ömrünü gün ayarlı olarak atayabilirsiniz. Yine şifrenin ömrünün bitmesine belli bir süre kaldığında kullanıcıyı uyarabilirsiniz. Tüm bu bilgiler ile birlikte daha fazlası aşağıda…

man passwd

passwd [-k] [-l] [-u [-f]] [-d] [-n asgari_ömür] [-x azami_ömür]
[-w uyarı_süresi] [-i askı_süresi] [-S] [kullanıcı]

passwd -k

Bu seçenek, güncellemenin, sadece geçerlilik süresi bitmiş parolaları kapsadığı anlamaına gelir. Kullanıcı geçerlilik süresi dolmamış parolalarını kullanmaya devam edebilir.

passwd -l

Bu seçeneği sadece root kullanıcı kullanabilir. Belirtilen hesabı kilitlemeye yarar. Kilitleme işlemi; şifrelenmiş parolanın sözdizimi geçersiz hale getirilerek uygulanır (şifreli sözdiziminin başına ! getirmek suretiyle).

passwd –stdin

Bu seçenek, yeni parolanın borulanabilen standart girdiden okunacağı anlamına gelir.

passwd -u

-l seçeneğinin tersidir. Kilitlenmiş hesap parolalarının önündeki ! önekini kaldırarak, hesabı kullanıma açar. Bu seçenek, sadece root kullanıcıya tahsis edilmiştir. Öntanımlı olarak, passdw, parolasız bir hesap oluşturmayı reddedecektir (parola olarak sadece ! işaretine sahip bir hesabın kilidini kaldıramaz). -f seçeneği, bu korumayı aşmak için kullanılabilir.

passwd -d

Bu seçenek, bir hesabın parolasını yok etmenin en kolay ve hızlı yoludur. Belirtilen hesabın parolasız açılmasını sağlar. Sadece root kullanıcı bu seçeneği kullanabilir.

passwd -n

Kullanıcının hesabı parola için bir geçerlilik süresi tanımlanmasını destekliyorsa, bu seçenekle parolanın geçerli olduğu asgari süre gün cinsinden belirtilebilir. Sadece root kullanıcı bu seçeneği kullanabilir.

passwd -x

Kullanıcının hesabı parola için bir geçerlilik süresi tanımlanmasını destekliyorsa, bu seçenekle parolanın geçerli olduğu azami süre gün cinsinden belirtilebilir. Sadece root kullanıcı bu seçeneği kullanabilir.

passwd -w

Kullanıcının hesabı parola için bir geçerlilik süresi tanımlanmasını destekliyorsa, bu seçenekle, kullanıcının parolasının zamanaşımına uğrayacağı tarihten kaç gün önceden itibaren uyarılacağı gün cinsinden belirtilebilir. Sadece root kullanıcı bu seçeneği kullanabilir.

passwd -i

Kullanıcının hesabı parola için bir geçerlilik süresi tanımlanmasını destekliyorsa, kullanıcı parolası zamanaşımına uğradıktan sonra kullanıcı hesabı tamamen iptal edilene kadar kaç gün süreyle bekleneceği belirtilir. Sadece root kullanıcı bu seçeneği kullanabilir.
Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.