Linux Terminal Komutu ile Dosya Sıkıştırma Nasıl Yapılır?
Linux Terminal Komutu ile Dosya Sıkıştırma Nasıl Yapılır?
Reklam

Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Linux sistemlerde terminal komut satırı üzerinden dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapılır konusunu anlatacağız. Yazımızın başladığında da belirttiğimiz gibi Linux terminal tar.gz dosya sıkıştırma nasıl yapılır sorusunun cevabı yazımızın içerisinde yer alacak. Dosya sıkıştırma işlemi yaparken sıkıştırılan dosya çıktısı tar.gz biçiminde olacaktır. Linux sistemlerde terminal komut satırı üzerinden .zip biçiminde dosya sıkıştırma konusunu başka bir yazıda anlatacağız. Dilerseniz şimdi Linux sistemlerde dosya sıkıştırma işlemin nasıl yapılacağına dair anlatıma başlayalım…

Linux Sistemlerde Tekli Dosya veya Tekli Dizin Sıkıştırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Aşağıda yer alan terminal komutu ile bir dosyayı veya klasörü tar.gz biçiminde sıkıştırabilirsiniz. tar.gz biçiminde yapılan sıkıştırma ve çözümleme işlemleri .zip biçimine kıyasla çok daha kısa sürede işlemi tamamlanır.

Aşağıda yer alan terminal komut yapısını ele aldığımızda;

Reklam
  • -c —> Arşiv dosyası oluştur. Yani sıkıştırılmış dosya oluştur.
  • -z —> Sıkıştırma işlemini gzip ile yap.
  • -v —> Sıkıştırma işlemi sırasında işlem sürecini terminal ekranında görüntüle.
  • -f —> Sıkıştırılan klasörün yani arşivin dosya adını belirlemesine izin ver.
tar -czvf yeni-sıkıştırılandosya.tar.gz /home/abdullah/deneme.txt

Yukarıdaki komut yapısının kullanımı sonrasında aşağıda yer alan resimde görüleceği üzere belirtmiş olduğunuz dosya tar.gz biçiminde sıkıştırılmış olacaktır.

Linux Sistemlerde Çoklu Dosya veya Çoklu Dizin Sıkıştırma İşlemi Nasıl Yapılır?

Aşağıda yer alan terminal komutu ile birden fazla dosyayı veya klasörü tar.gz biçiminde sıkıştırabilirsiniz. Birden fazla yani çoklu dosya veya klasör sıkıştırma işlemi, tekli dosya veya klasör sıkıştırma işlemine oldukça benzer. Tek farkı komut satırına sıkıştırılacak klasörlerin veya dosyaların yolunu ayrı ayrı belirtmektir.

tar -czvf yucebilgi.tar.gz efs.txt /home/abdullah/Resimler

Yukarıdaki komut yapısının kullanımı sonrasında aşağıda yer alan resimde görüleceği üzere belirtilen dosya ve klasör tar.gz biçiminde sıkıştırılmış olacaktır. Bu şekilde dosya veya klasör limiti olmadan tar.gz biçiminde çoklu sıkıştırma işlemini yapabilirsiniz.

Linux Sistemlerde Sıkıştırma İşlemi Yaparken Dosya ve Dizinleri Hariç Tutma İşlemi Nasıl Yapılır?

Linux sistemlerde bir klasörü sıkıştırırken içerisine istemediğiniz klasörleri veya dosyaları dahil etmeyebilirsiniz. Bunun yanında istemediğiniz dosya türlerini de tümüyle sıkıştırma işleminin dışında tutabilirsiniz. Aşağıda yer alan terminal komutu ile istemediğiniz dosyaları, dizinleri veya dosya türlerini sıkıştırma esnasında hariç tutabilirsiniz.

tar -czvf yucebilgi.tar.gz /home/abdullah --exclude=/home/abdullah/Resimler --exclude=/home/abdullah/efs.txt

Yukarıda yer alan terminal komut satırında gördüğünüz üzere –exclude komutu ile istemediğimiz dosyaları veya dizinleri sıkıştırma işlemi sırasında diğer dosyalardan hariç tutabiliyoruz. Sıkıştırma işlemi tamamlandığında ve yucebilgi.tar.gz isimli arşiv dosyası oluşturulduğunda içerisinde Abdullah isimli kullanıcının Resimler klasörü ve Efs.txt isimli dosyası hariç bütün dosyaları ve alt klasörleri yer alacaktır.

Linux Sistemlerde Sıkıştırılmış Dosya Arşiv Dosyası Nasıl Ayıklanır?

Yukarıda yer alan anlatımlarda dosya veya klasörlerin terminal komut satırı ile nasıl sıkıştırılacağını yani sıkıştırılarak nasıl arşiv dosyası oluşturulacağını anlattık. Şimdi ise sıkıştırılmış bir dosya yani arşiv dosyası nasıl ayıklanır bunu anlatacağız.

Öncelikle sahip olduğunuz .tar.gz uzantılı dosyanın bulunduğu dizine terminal üzerinden erişin. Daha sonra aşağıdaki komut ile sahip olduğunuz .tar.gz uzantılı dosyanın ayıklama işlemini başlatın. Arşiv dosyasını ayıklarken ister bulunduğu dizin içerisinde ayıklayabilirsiniz, isterseniz de başka bir dizin içerisine ayıklanmasını sağlayabilirsiniz. İhtiyacınıza göre aşağıdaki terminal komutlarından bir tanesini kullanabilirsiniz.

tar -xzvf yucebilgi.tar.gz
tar -xzvf yucebilgi.tar.gz -C /home/abdullah/yeniklasor

Evet arkadaşlar bu yazımızda Linux sistemlerde dosya veya dizin sıkıştırma işlemi nasıl yapılır konusunu ve sıkıştırılan yani arşivlenen bir dosya nasıl ayıklanır konusunu anlattık. Başka bir yazıda görüşmek üzere…

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.