Linux server kurulumu
Linux server kurulumu
Reklam

Linux Server Kurulumu (Xampp-Php-Mysql)

Merhaba arkadaşlar bu makalemizde sizlere linux işletim sistemi üzerinde local server kurulumu nasıl yapılır bunu anlatacağız.

Anlatımlarımız videolu ve görsel olarak iki şekilde gerçekleştirilecek olup takıldığınız veya hata mesajı aldığınız yerlerde yorum kısmından bizlere ulaşarak bilgi alabilirsiniz. Dilerseniz şimdi linux server kurulumu nasıl yapılır ve php, mysql linux üzerinde nasıl çalıştırılır bunu görelim.

Not: Bu anlatımda php, mysql kurulumu ve çalıştırılması için Xampp uygulamasını kullandık. İndirme bağlantısı ve kuruluma ilişkin bilgiler aşamalar halinde aşağıda anlatılmıştır.

Reklam

Aşama 1

Linux için Xampp Server isimli programa aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. İndirdiğiniz programı aşağıdaki komutlar yardımıyla kurabilirsiniz. (Komutlar programı indirdiğiniz dizin içerisinde açılan terminal ekranına girilecektir.)

Xampp Server indir!

https://www.apachefriends.org/tr/index.html

sudo chmod +x dosyaadi.run
sudo ./dosyaadi.run

Aşama 2

Aşama 1 de belirtilen adımları başarı ile tamamladıysanız artık local serverinizi başlatmanız gerekiyor. Linux Xampp server başlatmak, yeniden başlatmak ve kapatmak için gerekli komutlar aşağıdadır.

sudo /opt/lampp/lampp start (server başlatma)
sudo /opt/lampp/lampp restart (server yeniden başlatma)
sudo /opt/lampp/lampp stop (server kapatma)

Yukarıda yer alan komut ile Linux üzerinde kurulumunu yaptığınız sunucuyu başlatıyorsunuz ve sistem diski üzerinde yer alan /opt/lampp/htdocs dizinine ulaşmanız gerekiyor. Bu dizin serverinizin /www dizinidir. Yani local serverde çalıştıracağınız dosyalar bu dizin içinde yer alacaktır.

Dizin içerisindeki index dosyanızı veya herhangi isimdeki bir dosyanızı görüntülemek için internet tarayıcınızı açarak localhost sayfasına ulaşmanız gerekir. İndex dosyası haricinde herhangi bir dosya hazırlamışsanız bunun için de localhost/dosyadi.uzanti şeklindeki bağlantıya gitmeniz gerekir.

Aşama 3

Aşama 2 de belirtilen adımları başarı ile tamamladıysanız artık sıra phpmyadmin’e ulaşmaya geldi. Phpmyadmin yani mysql’e ulaşmak için yani bir başka deyişle veritabanına ulaşmak için internet tarayıcınızı açarak localhost/phpmyadmin adresine gitmeniz gerekmektedir.

Aşama 4

Aşama 3 de belirtilen adımları başarıyla tamamladıysanız artık sırada geldi hazırladığınız dosyaları localhost da görüntülemeye. Hazırladığınız dosyaları /opt/lampp/htdocs dizininin içerisinde atabilmeniz için ilk olarak dizin izinlerini ayarlamanız gerekir. Dizin izinini ayarlamak için terminal ekranına aşağıdaki komutu girmelisiniz.

sudo chmod 777 -R /opt/lampp/htdocs

Dizin izinlerini de ayarladıktan sonra artık tüm aşamaları başarıyla tamamladıysanız artık sizde hazırladığınız .php uzantılı dosyalarınızı Linux sistemi üzerinde görüntüleyebilirsiniz.

Sonuç

Yukarıda yer alan tüm aşamaları tamamladığınızda Linux çekirdeğine sahip işletim sisteminize localhost yani yerel sunucu kurabilirsiniz ve kullanabilirsiniz. Bu sayede bir hosting firmasından host almadan önce hazırladığınız siteleri veya programları farklı tarayıcılarda test edebilirsiniz. Hataları düzeltebilir ve sorunlarından arındırılmış bir şekilde alacağınız hostta yayımlayabilirsiniz.

Hosting almadan önce,
Ucuz ve kaliteli hosting tavsiyesi isimli yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle…

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.