Linux’un tarihi gelişimine ve geçmişine her yerden ulaşabilirsiniz. Bu yüzden klişe olan bu tip bilgilere bu yazıda yer vermeyeceğim. Linux’u genel anlamda aşağıdaki alt başlıklar altında inceleyip ele alacağız. Aklınıza takılan noktalarda yorum yolu ile geri dönüş yaparak bilgi alabilirsiniz.
Linux Nedir?
Donanımlar arasında bağlantı kurup, aralarındaki veri alışverişini sağlamak üzere geliştirilmiş sistem çekirdeğidir. Linux çekirdekleri sürekli olarak güncellenerek güncel donanımlara uyum sağlarlar. Linux çekirdek ismi aynı zamanda kernel olarak telaffuz edilir. Çekirdiklerin uzun süre desteklenen (LTS) sürümleri ve normal sürümleri vardır. LTS sürümlerde hataya daha az rastlanır ve sistem daha kararlı bir performans sergiler.
Neden Linux Kullanmalıyım?
Linux kullanmak için bir çok sebep sayılabilir. Bunların başında güvenlik, kişiselleştirilebilirlik ve açık kaynak kodlu olması sayılabilir.
Neden güvenli? sorusu aklınıza gelebilir bunun için verilebilecek en net cevap, açık kaynak kodlu sistem olduğundan dolayı kullanıcıların açık fark ettiklerinde geliştirici ekibe bu açığı bildirmeleri ve en kısa sürede açıkların kapatılarak yeni bir güncelleme ile tüm kullanıcılara ulaştırılmasıdır.
Linux Kişiselleştirme yani dilediğimiz gibi üzerinde hakimiyet kurabilmek anlamına gelir. Linux için çeşitli masaüstü dağıtımları vardır. Bunların başında Gnome, Kde ve Xfce masaüstü dağıtımları gelir. Her dağıtım ile birlikte kendine has uygulamalarıda kullanıcı dilerse yanında yüklenebilir. Panel özelleştirmeleri, çeşitli ekran kısa yolları(widget) ile farklı görüntüler elde edilebilir. Kullanmış olduğum sistemin ekran görüntüsünü aşağıda veriyorum.

Linux Taban Dağıtımları Hangileridir?
Aşağıda linux taban dağıtımları listelenmiştir. Her taban dağıtımı ile ilgili detaylı içerik yakın zamanda eklenecektir.
- Arch Linux Rolling Release olarak tabir edilen yuvarlanan sürümlü linux dağıtımıdır. Anlık olarak güncellenen sistem yapısına sahiptir. Buda demek olur ki güncellemeler 6Ay’da bir yahut belli zamanlar gelmez. Anlık olarak güncellenir ve kullanıma devam edilir. Kendi şahsi görüşüm en saf ve kullanıcıya yakın olan linux dağıtımıdır. Kurulum ekranı eski ms-dos şeklinde siyah beyazdır. Komutlar yardımı ile kurulum gerçekleştirilip arayüz yapılandırılır. Kullandığı paket yöneticisi Pacman’dir ve aynı zamanda aur deposuna sahiptir. Aur deposu diğer tüm dağıtımlar için çıkarılmış olan uygulamaların bulunduğu çok geniş yelpazeye sahip efsane depodur. Yukarıda ki ekran görüntüsü kendi sistemim olan arch linux’a aittir.
- Fedora Linux
- Debian Linux