Linux kullanmayı nasıl öğrenebilirim?
Merhaba değerli Linux bağımlıları ve Linux kullanıcıları Linux kullanmayı nasıl öğrenebilirim sorusu her Linux meraklısının kendisine yönelttiği bir soru olup bu yazımızda aklınıza takılan soruların cevabını veriyoruz,
Herkesin merakla öğrenmekte ısrarcı olduğu Linux işletim sistemine ait başlangıç, orta ve ileri seviye kaynaklar için yazımızın devamında bağlantılara açıklamalarıyla birlikte yer verdik. Ayrıca yazımızda genel olarak kısaca linux ta kullanılan komutlar ve işlevleri hakkında da bilgi de verilecektir.
Öncelikle işletim sistemine aşina olup Linux dünyasına girmek için tercihinizi taban dağıtımlar dan olan Arch Linux ve Debian Linux’ten yana kullanmanızı tavsiye ederim. Linux öğrenmekte gerçekten kararlı iseniz bilgisayarınızda yalnızca Linux işletim sistemi bulundurmanızı tavsiye ederim. Linux öğrenirken pek çok kez sistemi çökertebilir ve Linux ten soğuyabilirsiniz fakat sistemi kullanmaya devam etmeniz gerekli bunu da ancak kararlı duruşumuz sayesinde gerçekleştirebiliriz. Dual boot olayından kesinlikle uzak durmanızı istememin sebebi sistemin her hata verişinde yedekte kullanabileceğiniz bir Windows olduğunu unutmanızı istememdir.

Linux Sistem Tercihi Tavsiyesi
Linux işletim sistemine ilk defa adım atacaksanız tavsiye edebileceğim sistemler Manjaro, Ubuntu, Mint ve Fedora olacaktır. Bu sistemler kendi içlerinde tabanlarına göre ayrı bir yapıya ayrılır;
Manjaro Linux: Arch tabanlıdır. Manjaro geliştirici ekibi tarafından özelleştirilmiştir. Tüm donanım sürücüleri kurulu olarak gelir. Ayrı kendi içerisinde manjaro yapılandırma ayarları vardır. Bu ayarlar sayesinde kernel yükseltme ve düşürme işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.
Ubuntu Linux: Debian tabanlıdır. Ubuntu geliştiri ekibi tarafından özelleştirilmiştir. Kendine özgü Unity arayüzünü kullanır. Son çıkacak sürümde Unity arayüzü yerine Gnome arayüz kullanımına geçilmesine karar verildi. Ubuntu mağazası sayesinde bir çok uygulamaya görsel olarak erişebilir ve yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcı dostu bir sistemdir, kullanıcı topluluğu geniştir. Herhangi bir sorun ile karşılaşılması durumunda kolayca destek bulabilirsiniz.
Mint Linux: Debian tabanlı olan Ubuntu’yu kendine temel olarak kullanmıştır. Arayüz olarak Cinemoon arayüzünü kullanır ve windows işletim sistemine çok yakın bir kullanım şekli sunar. En çok tercih edilen Linux sistemlerinden birisidir. Grafik arayüz kurulumuna sahiptir. Son derece kolay kullanımı vardır.
Fedora Linux: Redhat tarafından geliştirmiştir. Paket yapısı olarak RPM uzantılı paketleri kullanır. Ön tanımlı olarak Gnome arayüzüne sahiptir. Grafik arayüz ile kurulum yapılır. İçerisinde DRM’ler yer almaz. Mp3 gibi müzikleri oynatabilmek için ekstra codec kurmanız gerekmektedir. Ücretli destek hattına sahip olup, yardım alabileceğiniz topluluk forumu genel olarak İngilizce dilini kullanır.
Yazımız burada son buluyor. Bir sonraki yazımız olacak olan Arch Linux ve Debian Linux kullanımı ile ilgili yazımızda görüşmek üzere, Sevgilerle…