Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi Hangi Gün? Kadir Gecesi Ne Zaman?
Kadir Gecesi Nedir? Kadir Gecesi Hangi Gün? Kadir Gecesi Ne Zaman?
Reklam

Kadir Gecesi Nedir?

Kadir gecesi Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı gece olmasının yanı sıra camilerde mahşerî kalabalıklarla kutladığımız, gecesini ibadetle taçlandırdığımız özel bir gündür.

Kadir (kadr) kelimesi sözlükte “hüküm, şeref, yücelik” gibi anlamlara gelir. Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gece olup “leyletü’l-kadr” olarak isimlendirilir. Bu gecenin fazileti hakkında aynı adla bir surede inmiştir. Bu surede Kur’ân’ın Kadir gecesinde indirildiğinden ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğundan bahsedilir.

Kur’ân’ı- Kerîm’in Allah’ın insanlığa son hitabı olması ve bu bakımdan insanlığın hidayeti için bir dönüm noktasını ifade etmesi bu geceyi diğerlerinden ayırmakta, anlamlı ve önemli kılmaktadır.

Reklam

Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesi Hangi Gün?

1 “Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir.” 2 Kur’ân’ın ifadesiyle gece boyunca yeryüzüne barış ve esenliğin hâkim olacağı bu gece de melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner. Surede verilen bilgiler, Kur’ân’ın ramazan ayında ve mübarek bir gecede indirildiği yönündeki ayetle dikkate alındığında Kadir gecesinin ramazan ayında bulunduğu anlaşılır. Bazı hadisler bu gecenin ramazanın son on yahut yedi gününde aranması gerektiğini işaret ederek bu gecenin tespitiyle alakalı bazı ipuçları vermektedir. Sahabeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi öne çıksa da rivayetler ihtilaflı olduğundan kesinlik söz konusu değildir. 3 “Bazı nakillerde Hz. Peygamber’in Kadir gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği, ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahâbînin Resûlullah’a başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı, daha sonra da konunun zihninden silindiği belirtilir.” 4 Âlimler bu gecenin tam olarak tespit edilememesinin hikmetini izah ederken gecenin feyzinden istifade için bunun daha uygun olduğunu belirtmişlerdir. Zira gece belirli olsa insanlar sadece bir gece ibadetle yetineceklerdi. Bu sayede ramazanın her gecesini Kadir gecesi olabileceği düşüncesiyle ibadetle geçirmeleri söz konusudur. “Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.” 5 Hz. Âişe de, “Resûl-i Ekrem ramazanın son on gününde ibadet için yoğun bir gayret içine girer, gecesini ihyâ eder ve ibadet için aile fertlerini uyandırırdı” demiştir. Yine bir hadiste Efendimiz ’in Kadir gecesinde “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet!” şeklinde dua ettiği belirtilir.6 Bütün bunlar sebebiyle müslümanlar da bu geceye ayrı bir önem atfederek bu geceyi ibadet ve tövbeyle geçirmeye gayret ederler. Geçmişte yaptıkları hata ve günahlara geri dönmemeye kesin bir şekilde karar vererek tevbe ederler.

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.