İkinci el akıllı telefon alma rehberi:
İkinci el telefon alırken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralları 10 madde halinde dilimizin döndüğünce yazmak istedim. Umarım faydalı olur.
Kural 1: Ülkemizde ikinci el olarak satılan telefonlar Disbiratör garantili, İthalatçı garantili ve Yolcu berebarinde IMEI kayıtlı olmak üzere üç kısımda satılmaktadır. Öncelikle tercihiniz garantili ve distribütör garantili olan cihazlardan yana olmalıdır. Bütçemiz biraz kısıtlı ise ithalatçı firma garantili cihazlarda tercih edilebilir. Yolcu beraberinde gelen ve yurtdışı cihazları da disbiratör garantili cihazların neredeyse yarı fiyatına almak mümkündür ancak son tercihiniz olmalı! (Birde bunun dışında IMEI çakma cihazlar vardır ki bunlar format sonrası uçup gitme olasılığı var)
Kural 2: Kullanım süresi ikinci el telefonda en önemli etkenlerden biridir. Örneğin bir ay kullanılmış ikinci el cihaz ile yirmi ay kullanılmış cihaz hem temizlik hemde donanım ömrü açısından bir olmayacaktır. Örneğin bir aylık cihazın şarjı iki gün gidebilirken, yirmi aylık cihazın şarjı günü çıkarmayabilir. Tavsiyem yüz veya ikiyüz lira fazla verip bir kaç aylık cihaz tercih etmenizdir.
Kural 3: Cihazın faturalı olması ve sözleşme yapmalıyız. Cihazın faturası hem çalıntı olmadığının ispatı hemde cihazın arıza yapması durumunda değişim için mutlaka gereklidir. Sözleşme ise faturası başkasına ait olan cihazın sizin tarafınızdan satın alındığına dair en önemli delildir.
Kural 4: Ezik, vuruk ve kırık cihazlar almamaya dikkat etmek gerekir. Cihaz ilerde donanımsal arıza vermesi durumunda teknik servisin ilk diyeceği söz bu cihaz kullanıcı hatasıdır! Evet vuruk kırık cihazlarda maalesef garanti hiçbir işe yaramayacaktır.
Kural 5: İkinci el cihazı mümkünse tanıdık birinden almalı, en azından hatasını kusurunu size anlatır. Ve telefon ile birlikte orijinal aksesuarları alırsınız. (Özellikle şarj aletinin orijinal olmasına dikkat etmelisiniz)
Kural 6: Özellikle ikinci el cep telefonu alırken ister faturalı olsun, ister faturasız mutlaka IMEI kontrolü yapın. Piyasada çakma IMEI ile satılan cihazların sayısı az değil! İlerde sorun yaşamamak için IMEI önemlidir. Allah muhafaza çalıntı bir cihazın IMEI kopyalanmış olabilir.
Kural 7: Telefonun dış temizliği iyi bile olsa yine ekran ve dokunmatiğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Ekranda ölü pixellerin olmamasına yine dokunmatik arızasının bulunmamasına dikkat etmek lazım.
Kural 8: Mümkünse cihazı satın almadan telefon görüşmesi yapmak lazım. Sesin karşı tarafa nasıl gittiği ve sesin size nasıl geldiği ile ilgili ahize ve mikrofon test edilmeli.
Kural 9: Her zaman pahalı telefon iyi telefondur mantığı yanlıştır. Piyasa şartlarında bütçenize uygun olanı tercih etmenizde fayda var. Yeni çıkan cihazları hemen almamak lazım diye düşünüyorum. Kronik sorunlu olabilme ihtimali açısından bu önemli. Kullanıcı yorumlarını araştırmak lazım.
Kural 10: Son olarak istediğiniz bir cihazı çok uygun bir fiyata bulduğunuz da özellikle internet ortamında tanımadığınız insanlara paranızı havale etmeyin! Paranızı havale ettiğinizde telefon yerine salatalık gonderenlerin sayısı az değil 🙂
Akıllı cihazların sıfırını almak mantıklı ama daha uygun bir fiyata temiz kullanılmış cihaz almakta hiç fena olmaz ancak yukarıda yazılı kuralları hafife almayın derim.
Tecrübe ile sabittir. Sevgilerimle…
EKSİK BİLGİLER VAR
Dilimizin döndüğünce yazdık. Eksikleri yorumda yazın lütfen ?