Evde server kurmak için gerekenler
Evde Server kurulumu nasıl yapılır?
Reklam

Evde Server Sunucu Kurulumu Nasıl Yapılır

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere evinizde sunucu kurulumu yapabilmeniz için neler yapmanız gerektiğini anlatıyoruz. Türkiye’de en geniş kapsamlı ve detaylı Evde SERVER (Sunucu) kurulumu için gerekenler listesi bu yazıda!

Evde sunucu kurulumu konusunda doğru Türkçe kaynak bulmak maalesef mümkün değil. Yücebilgi.net farkıyla ücretsiz sunucu kurulumu hakkında geniş kapsamlı makale ile berabersiniz…
Yazılı ve görsel anlatım ile harmanladığımız evde Server Sunucu Kurulumu isimli yazımız detaylı ve teknik bilgi içermesi sebebiyle bu konu üzerine ilgilenenler için tek başına yeterli bir kaynak olacaktır.

Evde Sunucu (server) nasıl kurulur?

Evde sunucu kurulumu için ihtiyacınız olan donanımlara ve teknik bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz;

Reklam
  • Statik İp Adresi
  • Statik ip internette ki kimliğinizi sabitlemek için kullanılır. Yani statik(sabit) ip değişken bir ip numarası yerine sürekli ve yalnızca size atanmış bir ip numarası anlamına gelir. Türkiye’de statik ip sahibi olabilmeniz için internet sağlayıcı firmanıza statik ip başvurusu yapmanız gerekir. Başvurular ücretli olup statik ip ücretlendirmeleri aylık ve yıllık bazda yapılır. Yazının yayınlandığı tarih itibariyle statik ip ücretleri şu şekildedir; Türk Telekom (Aylık: 20 TL – Yıllık: 200 TL), Turk.net, Vodafone ve Turkcell (aylık: 12 TL).

  • Server işletim sistemi
  • Statik ip adresinin atanacağı veya bağlanacağı server işletim sisteminin kurulumunu gerçekleştirmeniz gerekir. Linux sunucu (server) işletim sistemleri olarak Debian, Ubuntu veya CentOs’u tercih edebilirsiniz. Windows tarafında ise Microsoft Windows Server kullanabilirsiniz.
    Linux işletim sistemleri içerisinde CentOs veya Ubuntu’yu tercih etmeniz halinde topluluk tarafından daha fazla desteğe ulaşabilirsiniz. İnternette yer alan kaynaklardan faydalanabilirsiniz. *CPanel yalnızca CentOs işletim sistemine destek vermektedir. Ubuntu için webmin, webuzo, tinycp gibi yönetim paneli yazılımlarını kullanabilirsiniz.

  • Modem üzerinde port açma
  • Port modem üzerindeki internete açılan kapı olarak gösterilebilir. Evinizde sunucu kurulumu yaptığınızda elinizdeki statik ip adresine dışarıda yer alan insanların erişimini sağlamak için port açmanız gerekir. Port açmak için ise modem ayarlarının yer aldığı arayüze girerek /tetikleme/port bölümünü ziyaret edebilirsiniz. Her modem markasının kendine ait arayüzü olduğundan port açmanın hangi başlık altında olduğunu sizin bulmanız gerekir. Hangi port numarası statik ip üzerinde hangi kapıyı açar bilgilerine ise yazımızın devamında daha detaylı olarak yer vereceğiz. Modem üzerinde port nasıl açılır? isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.

  • Sunucu üzerinde yönetim paneli kurma
  • Sunucu üzerinde yönetim paneli olarak kurabileceğiniz yazılımlar CPanel, Plesk, Tinycp, Webmin vs. olarak gösterilebilir. Bu yönetim panellerinin bir çoğu lisans ücreti ister. Ücretsiz olarak Webmin yönetim panelini tercih edebilirsiniz. Bir başka yazıda yönetim panellerini ele alarak genel özellikleri hakkında bilgiler vereceğiz. Ücretsiz veya makul ücrete sahip bir yönetim paneli istiyorum diyorsanız, aşağıda indirme bağlantılarını sunduğumuz panelleri tercih edebilirsiniz.

Server Domain Yapılandırma

  • İp adresine Domain Bağlama
  • Aldığınız Domain’i ip adresinize bağlayıp çalıştırmak için dns yönetimini yapmanız gerekir. BindDNS bu iş için uygun programdır. İndirmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. BindDNS kullanımına ilişkin ise ayrıca geniş kapsamlı bir makale ele alınacaktır.

Güncelleniyor…

Reklam

2 YORUMLAR

  1. aklınıza takılan yerleri yorumdan sorabilirsiniz. Yazıyı detaylı olarak tamamlamak için çalışıyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.