
Elektronik imza Nedir?
Elektronik imza nedir? Elektronik imza kişisel imzanız yerine geçen, bilişim sistemleri üzerinde kullanılabilen ıslak imza yerine geçen bir imzalama yöntemidir. Elektronik imza nasıl kullanılır ve nereden alınır gibi soruların yanıtlarına ise yazımızın devamında yer vereceğiz.
E-imza Elektronik imza bireysel başvuru üzerine veya kamu çalışanlarının ihtiyaçları doğrultusunda temin edilebilir. Elektronik imza ıslak imza yerine geçer. Belgenin kim tarafından imzalandığını gösterir. Islak imza kullanımından doğan tüm hukuki sonuçlar e-imza ile imzalanan evraklar üzerinde de meydana gelir. Yani ıslak imza ve e-imza kullanımı aynı hukuksal sonuçları doğurur.
Elektronik İmza Kanunu 5070‘nun ikinci kısım birinci bölümünde yer alan Madde 5: – Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur.
Bahse konu Elektronik İmza Kanuna ulaşmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Elektronik İmza ile ilgili tüm mevzuata ulaşmak için https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/e-imza-Mevzuat adresine göz atabilirsiniz.
Nitelikli elektronik sertifikada;
- Sertifikanın “nitelikli elektronik sertifika” olduğuna dair bir ibarenin,
- Sertifika hizmet sağlayıcısının kimlik bilgileri ve kurulduğu ülke adının,
- İmza sahibinin teşhis edilebileceği kimlik bilgilerinin,
- Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisinin,
- Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihlerinin,
- Sertifikanın seri numarasının,
- Sertifika sahibi diğer bir kişi adına hareket ediyorsa bu yetkisine ilişkin bilginin,
- Sertifika sahibi talep ederse meslekî veya diğer kişisel bilgilerinin,
- Varsa sertifikanın kullanım şartları ve kullanılacağı işlemlerdeki maddî sınırlamalara ilişkin bilgilerin,
- Sertifika hizmet sağlayıcısının sertifikada yer alan bilgileri doğrulayan güvenli elektronik imzasının,
Bulunması zorunludur
Elektronik imza Nasıl Kullanılır?
Elektronik imza bilişim sistemleri üzerinde kullanılır. Hazırlanan evraklar e-imza ile imzalanarak bilgisayardan başka bir bilgisayara gönderilebilir. Örnek vermek gerekirse, bir avukat bürosunun suç duyurusu için Cumhuriyet Başsavcılığına göndereceği belge üzerinde e-imza kullanarak imzalama yapması durumunda evrakı UYAP üzerinden göndermesi yeterli olur ve bu durumda fiziki olarak ayrıca bir evrak göndermesi gerekmez. Buradan da anlaşılacağı üzere e-imza ıslak imza yerine geçer ve aynı geçerliliği sağlar.
E-imza kullanarak imzalama yapma yalnızca dokümanlar üzerinde gerçekleştirilebilir. E-imza kullanımı için atanan tuş F7 tuşu olarak belirlenmiştir. Dileyen kişi e-imza işlemi için farklı tuş ataması gerçekleştirebilir. Örnek olarak aşağıdaki belgeye göz atabilirsiniz.
Elektronik imza Nereden Alınır?
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış hizmet sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Sağlayıcı listesine Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurumunun sitesinden ulaşabilirsiniz.