Bu makalemizde, Mobil platformlarda çok sık karşılaşılan beta ve final sürüm terimlerini anlatmaya çalışacağız.
Android 8.1 beta sürümü yayınlandı, yada iOS 11.1 final sürümü yayınlandı diye sürekli haber okumaktayız.
Beta ve final sürüm terimlerinin yanı sıra, yazılım güncellemenin nasıl yapılacağına dair bir kaç tavsiyede bulunacağız.
Bir yazılım henüz son kullanıcıya sunulmadan önce çeşitli testlerden geçer, yazılımla ilgili hatalar ve eksiklikler beta aşamasında tesbit edilir. Bir yazılımın kararlı yani final sürümüne kadar olan test aşamalarına beta sürümü denilmektedir. Beta 1, Beta 2, Beta 3 .. diye isimlendirilir.
Yazılımların beta sürümleri hatalar ve eksiklikler içerdikleri için, geliştiriciler tarafından kontrolleri yapılır. Bu sebepten son kullanıcıya beta sürümleri tavsiye edilmez.
Kararlı yani final sürümler ise, beta aşamaları bitmiş, yazılımın artık daha kararlı hale geldiği, hata ve eksiklikleri büyük oranda giderilmiş sürümlerdir. Kararlı sürümlerde yayınlandığı andan itibaren hatalar tespit edilmesi durumunda bir üst yazılım numarası ile yeni bir güncelleme verilmektedir.
İşletim sistemleri ve uygulamalarda sürüm numarası mutlaka önemlidir. Çünkü her yazılım sürümünün sistem gereksinimleri farklı olabilir.
Gerek işletim sistemi olsun gerekse kullanmakta olduğunuz uygulamalar da yeni bir sürüme geçmeden önce mutlaka sürüm notlarını inceleyin. Yeni sürüme neler eklenmiş ve neler kaldırılmış bunları kontrol etmeden hemen güncelleme yapmayın. Her yeni güncelleme daha iyidir mantığı yanlıştır.
Güncelleme yapmadan önce uygulamanın eski sürüme ait kurulum dosyasını ve verilerinizi yedekleyin yada internetten indirin.
Cihazınızda stabil olarak çalışmayan uygulamaları kullanmayın. Eğer bir uygulamanın yeni sürümü ile cihazınızda problem yaşıyorsanız silin ve önceki stabil olan sürümü tekrar kurun.
Bazı uygulamaların düşük donanımlı cihazlar için geliştirdiği hafif sürümler de mevcuttur. Bunlar Lite sürümlerdir. Lite uygulamalar normal uygulamalara göre daha az sistem kaynaklarını kullanarak, hız ve performans sağlarlar.
Örneğin: Facebook Lite, Messenger Lite gibi..
Lite sürümlü uygulamalar, ana uygulamalara göre hafızada daha az yer kaplarlar, daha az RAM tüketirler, görselliği kırpılmış olan bu Lite sürümü özellikle donanımı eski olan cihazlarınızda kullanabilirsiniz.