Becayiş Nedir nasıl yapılır, kimler yapabilir
Reklam

Becayiş Nedir? Nasıl Yapılır? Kimler Becayiş Yapabilir?

Becayiş Nedir? Nasıl Yapılır? Kimler Becayiş Yapabilir?

Becayiş Nedir?

Becayiş kelime anlamı olarak; aynı görevi ifa eden iki devlet memurunun anlaşarak bulundukları kenti değiştirmeleri anlamına gelir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 73. Maddesinde becayiş, “Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.” şeklinde tanımlanmış ve açıklanmıştır.

Becayiş Nasıl Yapılır?

Becayiş yapabilmek için yazımızın en altında bulunan dilekçenin doldurularak ilgili birime teslimi gerekir.

Reklam

Becayiş yapacak olan iki katibin Adalet Bakanlığı’na gönderilmek üzere bağlı bulunduğu Adalet komisyonuna, başka kurumlarda çalışan memurların ise bağlı bulunduğu İl yada ilçe müdürlüklerine dilekçelerini teslim eder. İlgili komisyon yada Müdürlük başvuruyu bağlı bulunduğu Bakanlığa gönderir, Bakanlığın ilgili becayiş talebini uygun görüp olur vermesi şarttır. 

Becayişi Kimler Yapabilir?

Becayiş aynı bakanlıkta çalışan devlet memurları arasında yapılabilmektedir. Burada ki tek kriter becayiş yapacak olan memurların sınıf ve unvanları aynı olmak zorundadır. Örneğin: Milli Eğitim Bakanlığında çalışan ve sınıfı Genel İdari Hizmetler kadrosu olan bir memur yine aynı bakanlıkta Genel İdari Hizmetler kadrosuna mensup olan bir memur ile becayiş yapabilir. Genel İdari Hizmetler sınıfındaki bir memur Teknisyenle yada şöför kadrosundaki bir memur ile becayiş yapamaz.

Becayiş Şartları Neler?

  • Becayiş aynı devlet kurumuna bağlı kişiler arasında yapılır. Örnek vermek gerekirse, İstanbul’da çalışan bir zabıt katibi ile, Trabzon’da çalışan bir zabıt katibi kendi aralarında becayiş yani karşılıklı yer değişimi yapabilir.
  • Becayiş yapılırken yer değiştiren kişilerin sınıf ve unvanları aynı olmalıdır. Zabıt katibi-Zabıt katibi, doktor-doktor, öğretmen-öğretmen gibi örnekler verilebilir.
  • Becayiş karşılıklı yer değiştirmek isteyen kişilerin doğrudan bireysel isteğine bağlı olarak yapılamaz. Örneğin Çankırı ve Kayseri arasında becayiş yapacak Adalet Bakanlığı’na bağlı iki memurun becayiş talepli dilekçe ile Adalet Bakanlığı bağlı bulunduğu Adalet Komisyonları aracılığıyla Bakanlığa başvurması ve bu başvurunun Bakanlıkça da uygun görülmesi şarttır ancak uygun görülmemesi ve onay verilmemesi için hiçbir sebep bulunmamaktadır. 

29 Ağustos 2008 tarihinde Kamu İşveren Kurulu ile Yetkili Sendika ve konfederasyonları arasında gerçekleştirilen 2008 Yılı Toplu Görüşmeleri neticesinde; aynı kurum içinde aynı koşulları ve hizmet niteliklerini taşıyan aynı unvandaki kamu görevlilerinin karşılıklı olarak yer değiştirme (becayiş) taleplerinin, hizmet gerekleri ve o bölgeye atanabilme konuşunda gerekli nitelikleri taşıyor olmaları şartıyla yerine getirilmesi konusunda kurumlara tanınan takdir yetkisinin kaldırılması hususunda kanuni düzenleme yapılmasında mutabakat kararına varılmıştır.

Becayiş Dilekçe Örneği

Becayiş dilekçe örneği’ne ulaşmak isteyenler, Becayiş Dilekçe Örneği yazımıza göz atabilirler. Becayiş dilekçesinde gerekçe de yazabilirsiniz. Örneğin Ben İstanbul da Bakırköy Adliyesinde memurum annem babam yada ailem Afyonkarahisar da yaşıyor becayiş yapacağım memurun ailesinin de İstanbul Bakırköy de ikamet ettiği bu sebepten her iki memurun da becayiş yapması halinde lehine sonuç alınacağından Bakanlık tarafından reddedilmeyeceğini düşünüyorum. 

becayiş dilekçe örneği

Reklam

1 Yorum

  1. Para karşılığında becayis yapanlar varmış. Bu yasal mı? Sonradan bir problem olur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.