Reklam

Bu makalemizde, Android işletim sistemi Cihaz kullanicilarinin karşılaştığı terim olan ROM konusuna değineceğiz.

ROM Nedir? ROM çeşitleri nelerdir? ROM ne işimize yarar? Gibi konulara açıklık getirmeye çalışalım.

ROM’ un tanımına geçmeden önce Android işletim sistemini kısaca anlatmakta yarar var.

Reklam

Android işletim sistemi: Linux tabanlı ve Google tarafından geliştirilmekte olan işletim sistemidir.

Android; akıllı telefonlar, tabletler, televizyonlar ve araçlarda kullanılmaktadır.

Bizim konumuz mobil cihazlar olduğu için, konuyu da fazla dağıtmadan Android’ in akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanımından bahsedelim.

Android ROM, Android işletim sisteminin, belirli testlerden geçerek kararlı bir şekilde son kullanıcıya sunulduğu yazılıma verilen isimdir.

ROM kullanıcılara iki şekilde sunulmaktadır. Bunlar; Android Stock ROM ve Android Custom ROM isimleriyle bilinmektedir.

Android Stock ROM lar:

Mobil cihazları üreten firmalar tarafından bir takım hata ayıklamaları ve güvenlik testleri yapıldıktan sonra cihazlar birlikte piyasaya sundukları ROM yazılımıdır.

Stock ROM lar tamamen üretici firmaların insiyatifıne bağlı yazılımlardır. Üretici firmalar cihazda hangi uygulamalara müsaade ederse, kullanıcılar o oygulamaları kullanmak zorundadır.

Buna örnek vermek gerekirse aşağı yukarı bütün cihazlar Google uygulamaları ile gelmektedir. Google Play Market olmazsa olmazdır. Google Haritalar, Google Play Müzik, Youtube hatta Facebook yada Twitter gibi uygulamalar üretici firmaların keyfine göre bütünleşik gelir.

Eskilerde bunları ne kaldırabiliyorduk nede devre dışı bırakabiliyorduk. Şimdilerde nihayet uygulamayı kaldıramasak bile devre dışı bırakabiliyoruz ?

Samsung, Sony, LG, Xiaomi, Huawei ve diğer mobil cihaz üreticilerin, ayrı ayrı sistem arayüzleri ve farklı uygulama tercihleri bulunmaktadır.

Kullanıcılar bu tür cihazlarda sınırlı yetkilere sahiptir.

Android Custom ROM lar:

Mobil cihaz üreticilerinin piyasaya sunmuş olduğu cihaz yazılımına ek olarak, kişisel yada grup halinde gönüllü geliştiricilerin ücretsiz olarak modifiye ettiği ve kendi takım isimlerini verdikleri sistem yazılımına denmektedir. Örneğin: Cyonogen MOD gibi. Cynogen MOD birçok telefona son sürüm Android ROM sunan başarılı bir ekiptir.

Custom ROM larda Google uygulamaları kurulu gelmez, isteğe bağlı olarak kurulabilir. Kullanıcalar bu tip ROM lar ile tamamen özgürdür. Custom ROM lar Stock ROM lara göre cihazlarda daha hızlı çalışabilirler ancak stabilliği konusu biraz tartışılır. Cihaza verilen sistem yazılımının kararlılığı ancak ciddi bir ekip çalışması sonucunda elde edilir. Custom ROM lar, cihazda kullanıcılara root yetkisi verdiği için tüm kontrolü de tamamen kullanıcıya verir. Kullanıcı sistem dosyaları da dahil olmak üzere tüm dosyaları silme ve ekleme hakkına sahiptir. Bu sebepten bu tür ROM lar yeni kullanıcılara tavsiye edilmezler. İşin uzmanı kişilerce kullanımları daha uygundur.

Garantili akıllı cihaz yada tablet almış iseniz, mutlaka cihazla birlikte gelen ROM ile kullanın derim. Çünkü ROM değişikliği cihazınızı garanti dışı bırakacaktır. Ancak Garantisi bitmiş yada bu işlerin uzmanı iseniz tercih sizin dilediğiniz gibi ROM kurun ve kullanın.

Önemli Not: İnternette her önünüze gelen ROM’u cihazınıza kurmaya çalışmayın yoksa cihazınız bir daha açılmamak üzere kapanabilir. Hani derler ya “Pirinç ararken, Elde ki bulgurdan olduk” dikkat etmek lazım.

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.