Allah’ın sıfatları ve anlamları - zati ve subuti sıfatlar
Allah’ın sıfatları ve anlamları - zati ve subuti sıfatlar
Reklam

Allah’ın (C.C.) Zati Sıfatları:

Allah’ın zati sıfatları yalnızca Allah’ta bulunan sıfatlar olup, başka hiç varlıkta olmayan sıfatlardır. Yazımızın devamında Allah’ın zati sıfatları ve Allah’ın zati sıfatlarının anlamları hakkında bilgiler yer almaktadır.

Allah’ın Vücud Sıfatı ve Anlamı

Reklam

Allahın Zati sıfatlarından ilki Vücud sıfatıdır. Vücud sıfatı sözlük anlamı olarak “var olmak, bulunmak, varlık” anlamına gelir. Felsefi anlamda ise “bir şeyin zihinde ve zihnin dışında gerçek bir varlığa sahip olması” olarak tanımlanabilir. 

Allah’ın zati sıfatlarından vücud kelimesi bizleri yaratan yüce Allah’ın varlığından söz etmektedir ve varlığının ezeli olduğuna yer verilmektedir. Dini bir terim olan vücud, Allah’ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve mevcudiyeti zorunlu bir varlık olduğunu belirtir. 

Allah’ın Kıdem Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın Zati sıfatlarından olan Kıdem sıfatı, Allah’ın varlığının başlangıcının bulunmadığını ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması olarak tanımlanabilir. Sözlük anlamı olarak varlığının üzerinden uzun zaman geçmek anlamına gelir. 

Allah’ın Beka Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın zati sıfatlarından olan beka sıfatı, Allah’ın sonunun olmadığı şeklinde tanımlanabilir. Sözlük anlamı olarak sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek anlamına gelir. Hz. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (S.A.V)’in “Allahım senden evvelsin, senden önce hiç bir şey yoktur, sen ahirsin, senden sonra hiç bir şey olamaz” şeklinde ki duasında Allah’ın beka sıfatını görebiliriz.

Allah’ın Vahdaniyyet Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın zati sıfatlarından olan Vahdaniyet sıfatı, bizleri yaratan Allah’ın eşinin ve benzerinin asla olmadığı şeklinde tanımlanabilir. Sözlük anlamı olarak zatında ve sıfatlarında ortağı bulunmama, bir ve tek olma anlamına gelir. Vahdaniyyet Allah hakkında bütün yönleriyle uluhiyyetin gerçekliği bakımından dengi bulunmayan, yaratıklara özgü nitelikten söz edilemeyen ve unsurlardan teşekkül etmeyen bir varlık olduğunu ifade eder. 

Allah’ın Muhalefet‘un Lil Havadis Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın zati sıfatlarından olan Muhalefetun Lil Havadis sıfatı, yaratılmışlara benzememek anlamına gelir. Hiç bir şeyin Allah’a benzemediği, O’nun şerikinin olmadığı, anne, baba, evlat ve yardımcısının bulunmadığı, denginin düşünülemeyeceği gibi yanında yanında Allah’ın zatının yaratılmışlara özgü niteliklerden münezzeh olduğunu ifade eden bir çok ayet vardır. 

Allah’ın Kıyam Binefsihi Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın zati sıfatlarından olan Kıyam Bi Nefsihi sıfatı, Allah’ın varlığının kendinden olup hiçbir yönden başkasına muhtaç bulunmadığı anlamına gelir. Allah’ın dışındaki her şeyin varlık kazanması ve mevcudiyetini sürdürebilmesinin Allah ile mümkün olabildiği de ifade edilir.

Allah’ın (C.C.) Sübuti Sıfatları:

Allah dışındaki varlıklarda sınır olarak bulunan sıfatlar

Allah’ın Hayat Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatlarından olan Hayat sıfatı diri, olmak anlamına gelir.

Allah’ın Semi Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatlarından olan Semi sıfatı, işitmek ve duymak olarak tanımlanabilir.

Allah’ın İrade Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatılarından olan İrade sıfatı, sözlük anlamı ile istemek olarak tanımlanabilir.

Allah’ın Kelam Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatlarından olan Kelam sıfatı, sözlük anlamı ile konuşma, söz söyleme, sözlü etkiyi algılama anlamına gelir. Dini terim olarak Allah’ın konuşma yetkinliğine sahip olduğunu bildiren sıfatı olarak tanımlanabilir.

Allah’ın İlim Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatlarından olan İlim sıfatı, bir şeyin hakikat ve mahiyetini kavrayıp idrak etmesi olarak tanımlanabilir. Dini terim olarak Allah’ın duyular alemine ve ötesindeki bütün nesne ve olayları bilmesi olarak tanımlanabilir.

Allah’ın Kudret Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatlarından olan Kudret sıfatı, sözlükte gücü yetmek anlamına gelir. Dini terim olarak Allah’ın dilediğini eksiği ve fazlası olmaksızın hikmet çerçevesinde yapmak olarak tanımlanabilir.

Allah’ın Tekvin Sıfatı ve Anlamı

Allah’ın sübuti sıfatlarından olan Tekvin sıfatı, sözlükte olmak meydana gelmek anlamına gelir. Dini terim olarak oluşturmak, meydana getirmek, yaratmak olarak tanımlanabilir.

Reklam

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.