
Aile içi şiddet olaylarında nereye başvurmak gerekir?
Aile içi şiddet olaylarında nereye başvurmak gerekir ve aile içi şiddete uğrayanların ne yapması gerektiğine ilişkin bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Günümüzde aile içi şiddet olayları ve kadına karşı istismar olayları gittikçe daha fazla duyulur hale gelmiştir. Aile içi şiddete maruz kalanların izlemesi gereken yollar ve başvurması gereken yerler ile bunlara ilişkin dilekçe örneklerinden faydalanarak sizde yapmanız gerekenler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Aile içi şiddet olaylarında nereye başvurmak gerekir?
Aile içi şiddet olayı ile karşılaşan mağdurların ilk olarak yapması gereken polis çağırarak tutanak tutturmaları ve sonrasında ifade vererek tedbir talebinde bulunmaları gerekir. Tedbir talebi sayesinde şüpheli tarafından zarara uğrayacağını düşünen mağdur polis korumasına alınır ve şüphelinin mağdura zarar vermesi engellenecek şekilde mahkemeden karar çıkarılır.
Şiddete maruz kalan mağdur, işlemlerin daha hızlı ilerlemesi için polis yerine direk olarak savcılığa da başvurabilir. Darp veya cebire maruz kalan mağdurlar, meydana gelen olaydan hemen sonra polise veya savcılığa başvurarak darp raporu almalıdır. Alınan darp raporu soruşturma dosyasına delil olarak eklenir ve dava açılması için yeterlidir. Şunu unutmamak gerekir ki eşler arasında meydana gelen darp olayları şikayete tabi değildir. Eğer suç duyurusunda bulunulmuş ise sonrasında şikayetten vazgeçilmiş olsa bile kamu davası açılır ve dosya mahkemeye gönderilir.
Darp ve cebir haricinde tehdit, hakaret ve kötü muamele gibi suçlara maruz kalanların da şikayette bulundukları sırada delil niteliği taşıyabilecek mesaj çıktıları ve olaya şahitlik eden kişiler varsa bunları tanık yani bilgi sahibi olarak dinlenmesini isteyebilir. Tanıklık etmek isteyenlerin rızası dahilinde ifadelerine başvurulur ve tanık ifadeleri de soruşturma dosyasının içerisine eklenir.
Aile içi şiddete maruz kalanlar nasıl tedbir talebinde bulunabilir?
Aile içi şiddete maruz kalanlar en yakın polis merkezine, savcılığa veya aile mahkemesine giderek tedbir talebinde bulunabilir. Talebin yerinde görülmesi halinde şüpheli hakkında mağdura karşı tedbir kararı çıkarılır. Bu karara muhalefet eden şüpheliler hakkında ise hapis cezası verilir.
Aile içi şiddete maruz kalanlar için örnek dilekçe yazımızın altına PDF formatında eklenmiştir.
Merak ettiklerinizi, bilgi almak istediğiniz konuları yorum bırakarak bizlere iletebilirsiniz.
Aile içi şiddet olayına maruz kalanlar için örnek şikayet dilekçesi
Aile içi şiddet olaylarında Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmak üzere boş şikayet dilekçesi