
Aile İçi Şiddet Olaylarında Neler Yapılabilir
Aile içinde yaşanan şiddet suçları yüksek oranda kadına karşı işlenmektedir ve ülkemizde de son zamanlarda artan ve sıkça rastlar olduğumuz aile içi şiddet olayları karşısında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini bu yazıda ele alacağız.
ŞİDDETE KARŞI BAŞVURULABİLECEK YERLER
Aile içi şiddet olaylarında şikayet için müracaat polis merkezlerine, jandarma karakolları veya Aile içi ve şiddet suçları soruşturması bürolarına gidilerek savcılığa yapılır. Mağdur veya şiddete uğrama riski olanlar, bulundukları ilin Aile Mahkemesi hâkimine giderek, şiddeti önlemeye yönelik tedbirleri ve koruyucu tedbirlerin alınmasını isteyebilirler. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimine başvuruda bulunulabilir. Hâkim gerekli olan önleyici ve koruyucu tedbirlere karar verir. Şiddete karşı başvurulabilecek yerlere dair detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Müracaat Şekli
Müracaat edilmesinin ardından müştekinin(mağdur) ifadesine başvurulur ve şikayete konu olan olaylar netleştirilerek araştırması yapılır ve soruşturma yürütülmeye başlanır. Aile içi şiddet uygulanan kişiye karşı tehdit, darp, hakaret gibi suçların işlenmesi durumunda şüpheli hakkında tedbir talep edilerek aile mahkemesi tarafından uzaklaştırma kararı verilir.
Şikayette bulunurken dikkat edilmesi gereken önemli hususları:
- Aile içi şiddete maruz kalan kişi, darp ve cebir görmüş ise darp raporu alarak şiddet gördüğünü belgelendirir. (Darp raporu delil niteliği taşır, şikayetten vazgeçilsede soruşturma düşmez)
- Mesaj yolu ile tehdit ve hakarete maruz kalmış ise mesajları silmemeli ve delil olarak dosyaya eklenmek üzere ilgili makama sunmalı
Gerekli yazışmalar yapılarak şüpheli olan tarafın Savcılık makamında savunması alınır. Gerekli deliller toplanır ve soruşturma karara bağlanır ardından deliller doğrultusunda takipsizlik kararı verilerek soruşturma düşer veya iddianame hazırlanarak mahkemeye zevk edilir.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun şiddeti derhal önlemeye ve gerekli desteği sağlamaya yöneliktir. Bu Kanun gereğince şiddete maruz kalan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan herkes, ilgili makam ve kurumlara başvurabilir.
Bu kurum ve makamlar şiddete uğrayan ve şiddete uğrama tehlikesi içinde bulunan kişilerin bizzat başvurması zorunlu değildir. Şiddeti öğrenen veya tanıklık eden kişiler de başvurabilir.
Acil aranabilecek numaralar
ALO 183 dışında acil durumlarda başvurulabilecek telefon hatları şunlardır:
ALO 155 Polis İmdat
ALO 156 Jandarma İmdat
112 ACİL
0212 656 96 96 / 0549 656 96 96 Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı
444 43 06 Ankara İçin Gelincik Hattı