Reklam

PARDUS, Debian GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kolay kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.

Pardus’un, kamu kurum ve kuruluşları ile KOBİ’lerde kolay yaygınlaştırılabilmesi için kurumsal ihtiyaçları karşılayan açık kaynak kodlu alt projeleri bulunmaktadır. Lider Ahenk Merkezi Yönetim Sistemi, Engerek Kimlik Yönetim Sistemi, Ahtapot Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi, Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP), ULAKBÜS Bütünleşik Üniversite Sistemi bunların başlıcalarıdır.

Pardus, bir Linux dağıtımı olmanın yanı sıra, kamuda açık kaynak ve özgür yazılımların yaygınlaştırılması, ülkemizdeki açık kaynak / özgür yazılım ekosisteminin geliştirilmesi çabaları ile birlikte bir projeden daha çok bir program haline gelmiştir. Pardus şemsiyesi altında özgün projeler şeffaf bir şekilde geliştirilerek özgür yazılım dünyası ile paylaşılmaktadır.

Reklam

Pardus, çalışmalarınızı hızlı bir şekilde yapabilmenize yardımcı olur. Ayrıca standart virüslerden etkilenmez, güvenilir bir alternatif çözümdür.

Pardus için Sistem gereksinimleri: 512MB+ RAM, 8GB+ disk alanı, en az 640×480 çözünürlüğü destekleyebilen grafik işlemci, 64-bit destekli 1.0GHz+ işlemci.

Kuruluma başlamadan önce Pardus’un 17.4 donanım dostu olan XFCE Masaüstü ISO için resmi sitesi olan https://www.pardus.org.tr/ adresinden indirip DVD/USB sürücünüze yazdırmanız gerekmektedir.

İndirilen ISO dosyasının USB sürücünüze önyükleme yapmak için piw.exe programına ihtiyacınız olacaktır. Piw.exe programı ve indirme linkini Pardus resmi sitesinde Windows üzerinde Pardus önyüklenebilir USB ortamı oluşturma isimli makalede bulabilirsiniz.

Buraya kadar herşey tamamsa artık kuruluma başlayalım inşaallah…

Adım Adım Pardus 17.4 Kurulumu

Millileştirilmiş işletim sistemimiz olan Pardus nasıl kurulur? şimdi resimlerle anlatalım.

Kurulum ortamını (DVD, USB, vb.) yerleştirerek bilgisayarınızı yeniden başlatınız.

Önyükleme menüsünde bulunan “Pardus Çalışan” seçeneği ile kuruluma başlamadan Pardus’u inceleyebilir, masaüstünde bulunan “Pardus Yükle” simgesine tıklayarak grafik arayüz ile kuruluma başlayabilirsiniz.

Adım 1: Grafik arayüz ile kuru seçiyoruz.

 

Adım 2: Dil seçimini Türkçe yaparak ilerleyiniz.

Adım 3: Konum seçimini Türkiye yaparak ilerleyiniz.

Adım 4: Kullanılacak klavye düzenini seçerek ilerleyiniz. (F Klavye düzeni için F klavyeyi seçmeyi unutmayınız!)

Adım 5: Ağda bir makine adı belirleyiniz.

Adım 6: Etki alanı adınızı tanımlayınız, herhangi bir etki alanına dahil değilseniz boş bırakınız.

Adım 7:Kurulacak sistemdeki oluşturulacak kullanıcının tam adını giriniz.

Adım 8: Yeni oluşacak hesap için kullanıcı adı belirleyiniz.

Adım 9: Tanımlanan kullanıcı için parola belirleyiniz.

Adım 10: Bilgisayarınız UEFI sistemini destekliyorsa bu ekranda seçim yapınız. Seçiminize göre kurulum aracı kurulacak diskin baş kısmına “EFI Sistem Bölümü”oluşturarak kurulum yapacaktır.

Adım 11: “Yardımcı ile – diskin tamamını kullan” seçeneği ile kurulum aracı sizin yerinize tüm bölümlemeyi yapacaktır. Seçili diski tamamen biçimlendirerek kurulum başlayacaktır.

Otomatik bölümleme haricinde bir disk tanımlaması için “Elle” seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu seçenek ile işletim sistemi için gerekli tüm bölümleri elle oluşturmanız gerektiğini unutmayınız!

Adım 12: Kurulum yapılacak diski seçerek ilerleyiniz.

Adım 13: Disk bölümleme yapısını seçerek ilerleyiniz. Tüm dosyaların tek bölümde kurulması önerilmektedir.

Adım 14: Seçimler sonucunda oluşan yapıya onay vererek ilerleyiniz.

Adım 15: Değişiklikleri kaydederek ilerleyiniz.

Adım 16: Paket yöneticisinin kullanacağı depo adresini tanımlayınız. Farklı bir adres kullanılmayacak ise otomatik olarak gelen adresi onaylayarak devam ediniz.

Adım 17: Pardus önyükleyicisinin kurulumu için onay vererek ilerleyiniz. Bu işlem sonrasında Pardus kendi önyükleyicisini kuracak, daha önce kurulu olan sistemleri okuyarak açılış ekranında seçiminize sunacaktır.

Adım 18: Grub önyükleyicisinin kurulacağı diski seçiniz.

Adım 19: Kurulumun son aşamasıdır. Bu aşamadan sonra kurulum ortamını (DVD, USB, vb.) cihazınızdan çıkarmayı unutmayınız.

Adım 20: Pardus kurulum işlemi tamamlanmıştır. Bilgisayarınız yeniden başlayacak ve artık Pardus masaüstü ekranına karşınızda.

Pardus kurulumu işlemimiz burada bitti. Artık Linux’ un özgür dünyasına girmiş olduk.

Bu arada Pardus’un 17 sürümü kurulu bilgisayarlarda 17.4 kurmaya gerek yoktur. Kullanıcının sistemini güncel tutması yeterli.

Ayrıca Pardus işletim sisteminin detaylı olarak incelediğimiz youtube videomuzu yücebilgi.net kanalımızdan izleyebilirsiniz.. Ayrıca her hangi bir problem yaşamanız durumunda da pardus forumlarından destek alabilirsiniz.

Millileştirilmiş olan işletim sistemi Pardus’u mutlaka kullanın, kullandırın..

 

 

Kaynak: Pardus resmi internet sitesi (www.pardus.org.tr)

 

Reklam